Намаляване на населението се очаква за следващите десетилетия в много

...
Намаляване на населението се очаква за следващите десетилетия в много
Коментари Харесай

Дигитален демографски атлас прогнозира сериозен спад на населението у нас

Намаляване на популацията се чака за идващите десетилетия в доста региони на България - това е прогнозата на цифровия демографски атлас, създаден от (JRC).

Населението на България е намаляло с към 470 000 души през последните 10 години, а междинната възраст на българските жители се е нараснала от 42,2 на 44,8 години, сочат данните на новия демографски атлас.

Според прогнозите му за по-голямата част от област София, да вземем за пример за Елин Пелин, предстоящата за идващите 30 години наклонност е към понижение на популацията с към 10 %, до момента в който градове като Бургас или Варна се чака да изгубят към 6 % от популацията си.

В селските региони на области като Видин, Монтана и Враца се чака още по-рязък спад. Във Видин популацията евентуално ще намалее с 32 %.

Атласът е оповестен от Съвместния проучвателен център за познания в региона на миграцията и демографията. Той съставлява онлайн инструмент, който дава ориентири за политици, експерти и необятната общност за миграцията и демографията.

Атласът сплотява данни от няколко интернационалните източника за индикатори, свързани с миграцията, убежището, интеграцията, демографията и развиването за близо 200 страни.

През януари идната година се чака ново издание на атласа, с настоящи данни. Третото издание, което също е планувано за 2022 година, ще направи атласът световен с данни от страни по целия свят, прецизираха от Европейска комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР