Намаляване на дисбалансите между регионите в икономически, социален и териториален

...
Намаляване на дисбалансите между регионите в икономически, социален и териториален
Коментари Харесай

Намаляването на регионалните различия е приоритет за ЕС в следващите 10 години

Намаляване на несъответствията сред районите в стопански, обществен и териториален проект в идващите 10 години. Това е една от главните цели, залегнали в основополагащия стратегически документ за провеждането на районна политика в Европейски Съюз - Териториален дневен ред 2030. Документът бе разискван по време на конгрес на Генералните шефове, виновни за кохезионната политика, териториалното доближаване и градските въпроси, който се организира в Хелзинки, Финландия, в границите на финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи пресслужбата на Министерството на районното развиване и благоустройството.

България бе представлявана от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

Териториалният дневен ред 2030 предпоставя шест съществени целта, насочени към характерните територии, към които следва да бъдат прилагани ограниченията на страните за сложно решение на провокациите пред тях. Приоритетите извеждат съществени посоки за фокус към функционалните зони, интегрираните планове и взаимоотношението на заинтригуваните страни в партньорства за постигането на задачите.

Така да вземем за пример се извежда направление, насочено към реализиране на ограничения над административните граници на обитаемоте места, като по този начин фокусът ще бъде поставян върху характерните провокации и потребности на функционални зони с сходни географски характерности и запаси - да вземем за пример планинска, морска, Дунавска, зона с по-слабо развити територии и други.

" Важно изискване ще е да се регистрират разликите сред териториите, тъй като едно решение годно за всички и стандартен метод не биха могли до допринесат за понижаване на районните несъответствия ", разяснява зам.-министър Деница Николова. Тя добави, че локалните и районни потребности следва да бъдат определящи за съответната територия.

" Изпълнението на Дневния ред е основно определящо за политиката на доближаване на Европейски Съюз, по тази причина се планува всяка държава-членка, институция и организация да има своя избрана роля в осъществяването му. Очаква се страните да бъдат съществени мотори в осъществяването на целенасочени ограничения посредством бъдещите стратегии, финансирани с европейски средства ", разяснява зам.-министър Николова.

Изпълнението му се планува да бъде реализирано посредством наличните средства за Кохезионна политика на локално, районно, национално и наднационално ниво. В допълнение се планува поддръжка от интернационалните финансови институции, като Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и други

На форума бе регистрирана и нуждата от започване на осъществяването на Дневния ред посредством пилотни ограничения, в които да се включат страните, които имат интерес.

" Приоритетите в документа подхождат на визията на Министерство на регионалното развитие в провежданата промяна в районната политика и обмисляне. При структуриране на новия програмен интервал след 2020 година главен фокус е точно установяване и осъществяване на териториално-ориентирани мултисекторни ограничения за сложно превъзмогване на характерни провокации в регионите за обмисляне ", посочи още Деница Николова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР