Намалява обемът на залесяване на територии в региона на Великотърновска

...
Намалява обемът на залесяване на територии в региона на Великотърновска
Коментари Харесай

Намалява залесяването във Великотърновска и Габровска области

Намалява размерът на залесяване на територии в района на Великотърновска и Габровска области. Това заяви пред Радио „ Фокус “ – Велико Търново шефът на Регионалната дирекция по горите, в чийто обсег влизат двата региона. За предходната година са залесени площи от общо 731 дка, от които 285 дка – с топола.
" Сравнително дребната повърхност на залесяванията с други дървесни типове се дължи на това, че в последните години даваме приоритет на естественото обновяване и то на първо място на семенно обновяване, като по-природосъобразно и стопански по-изгодно ", разяснява още инж. Николов. Той добави, че Регионалната дирекция е една от трите първи в страната по дял на частните гори, благосъстоятелност на физически и юридически лица. Това сочат данните за предходната година. Всички те са ситуирани в над 130 хиляди парцела.
" Ежегодно, най-вече от работното време на чиновниците на Дирекцията, се отделя за обслужване на частните лесовъди и на първо място за разглеждането на многочислените стратегии и проект – извлечения, които идват за тези гори. Специално внимание се обръща и на последващия надзор ", изясни шефът. Той акцентира, че за предходната година в РГД са постъпили за разглеждане 1 208 стратегии за 1 976 парцела, от които са одобрени 1 172. Освен това са постъпили и 126 план-извлечения за смяна типа на сечта за над 1 500 парцела и насаждения, както държавни горски територии, по този начин и частни.
" Това се дължи главно на утежняването на санитарното положение на горите в района и по-специално на културите от бял бор, вследствие на нахлуване от корояди ", разяснява инж. Николов. Той напомни, че битката с този тип вредители е доста сложна, тъй като няма препарат, който да им въздейства. Единственото несъмнено решение е сечта. Проблемът, по думите му, е народен, а освен районен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР