Намалиха изолацията и карантина за заразените с COVID-19 и контактните

...
Намалиха изолацията и карантина за заразените с COVID-19 и контактните
Коментари Харесай

По-кратка карантина и изолация при COVID-19 - кои мерки остават в сила?

Намалиха изолацията и карантина за инфектираните с COVID-19 и контактните им като за някои случаи те даже отпадат. Маските в градския превоз, лечебни заведения, аптеки и институции, които дават обществени услуги, остават наложителни.

Тези ограничения идват на фона на намаляваща заболеваемост, която за последните 7 дни е спаднала с 12%. Здравните управляващи регистрират сериозен спад на смъртността и заетостта на болничните кревати. Решения за смяна на ограниченията ще се взимат всяка седмица според от епидемиологичната конюнктура.

От четвъртък инфектираните с ковид ще остават в изолираност 7, вместо досегашните 10 дни. Карантината за контактните ще бъде понижена от 7 на 5 дни. За преболедували, имунизирани и хора, които са си сложили бустерна доза до 90 дни преди контакт със инфектиран, карантина няма да има.

" Световните данни демонстрират, че човек е интензивно рисков и инфектиран за близките в над 90% от случаите до петия ден. Естествено, че в случай че е в тежко положение, той ще бъде приет в болница. Ще престои в болница до цялостното си излекуване, тъй че да не съставлява заплаха за другите. ", изясни доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Съкратените периоди за карантина и изолираност ще важат и за хората в заварено състояние.

" При смяна на софтуера на осведомителната система тя автоматизирано ще ги смъкна от излоация или карантина при постигане на 7 и 5 дни. ", добави Кунчев.

Решението за понижаване на карантината и изолацията е взето поради регистрирания спад на заболеваемост, смъртност и претовареност на болничните кревати. Главният държавен здравен контрольор го дефинира като " дребна, само че първа стъпка във връзка с последователно разхлабване на ограниченията, която ще продължи ".

Експертният съвет ще заседава всеки вторник и при нужда ще взема решения за смяна на противоепидемичните ограничения.

" Разхлабването, което отпуснахме в предходните две седмици демонстрира, че решенията на експертния съвет са съответни. ", счита служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Прогнозите са, че понижената изолираност и карантина ще се отразят удобно на бизнеса. По данни на Националния застрахователен институт разноските за болнични поради карантина в интервала 2019-2021 година са нарастнали съвсем 6 пъти. Издадените болнични листове са се нараснали съвсем 3 пъти. Издаването на посоки за безвъзмездни антигенни проби от персоналните лекари евентуално ще стартира не през тази, а през идната седмица.

" В момента се водят договарянията сред НЗОК и БЛС. И мощно се надявам най-късно до края на тази или началото на идната седмица да бъде подписан този анекс, с който се възвръщат и парите със задна дата на лекарите, които имунизират. ", добави Асен Меджидиев- длъжностен министър на опазването на здравето.

Пунктовете за имунизация могат да отварят флакон с ваксина и единствено при един искащ, подсети здравният министър.

Альоша Шаламанов/Сергей Райнов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР