Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани

...
Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани
Коментари Харесай

Депресията се свързва с по-малко аминокиселини в кръвта

Намалените равнища на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със съществени депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното положение на 90 души на възраст сред 20 и 71 години, наранени от съществено депресивно разстройство, и на 253-ма участници в контролната група, които не били депресирани.

Организмът употребява аминокиселината аргинин, с цел да създаде азотен оксид, който е посредник за нервната система и имунната отбрана и играе роля за контролиране активността на сърдечносъдовата система. Намалените равнища на аргинин са рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

"Възможно е провокираните от депресията възпалителни реакции да намалят равнищата на аргинин - съобщи ръководителят на проучването Тони Али-Систо. - Това може да докара до незадоволително за нервната система и кръвообраащението произвеждане на азотен оксид. Все отново не знаем какви са аргументите за понижените равнища на аргинин у хората с меланхолия. "

Били проучени три аминокиселини - аргинин, цитрулин и орнитин, от кръвни проби за проучване на кръвната захар на участниците. Освен това били измерени концентрациите съразмерен и несъразмерен диметиларгинин от серума. Тези данни били употребявани, с цел да се изследва равнището на аргинин в кръвта.

Не била открита значима разлика сред концентрациите съразмерен и несъразмерен диметиларгинин в двете групи. Били изследвани също кръвни проби, взети 8 месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите.

"Макар получените резултати да демонстрират, че депресираните хора са с понижени равнища на аргинин в кръвта си, това не значи, че приемането на добавки аргинин ще им обезпечи отбрана против меланхолия. Нужни са спомагателни проучвания ", означи Али-Систо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР