Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по

...
Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по
Коментари Харесай

Социалистите ще настояват ПЕС да вземе отношение за честността на изборния процес в България

Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния развой в България - това се споделя в отчета, който беше прегледан на съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия. От левицата приканват партиите от политическото си семейство да предизвикват обществена полемика на европейско равнище по тематиката с присъединяване на държавните институции като репресивни принадлежности и намесата им политическия живот на страната отвън техните пълномощия.

Това е един от методите, по който ще можем да дадем сигнал и да създадем крачка в посока попречване на тези порочни практики. За следващ път на избори се следи интервенция от страна на Министерство на вътрешните работи и други държавни институции в процеса, която е в интерес на ръководещите. Държавата не подхваща нужните ограничения и за преустановяване на корпоративния и следен избор, натиска върху българските жители, изключително в дребните общини, където главен шеф е общинската администрация. Това излиза наяве от отчета, показан от ръководителя на Националния избирателен щаб Кирил Добрев.

"Приема ли ПЕС за естествени изборните практики в България и с какво може да способства те да бъдат преодолени? ", попита Добрев. Той акцентира, че Българска социалистическа партия би трябвало да ангажира и целия си юридически и експертен капацитет, с който да подкрепи парламентарната група на "БСП за България " при изработването на законодателни текстове, които да трансформират и даже спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния развой.

"Това би трябвало да стане неотложно преди идващите национални избори ", добави заместник-председателят на левицата. Социалистите обмислят организирането на редица обществени полемики в тази посока, където да бъдат поканени и представители на цивилен и неправителствени организации, които наблюдават от години изборния развой.

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко би трябвало да станат, с цел да разберем, че по този начин повече не може да се продължава? Че този метод на гласоподаване деформира най-вече локалните изборни резултати ",попита присъстващите Кирил Добрев. По думите му Българска социалистическа партия ще продължи да отстоява правото на всеки български жител да упражни своя избор и да бъде сигурен, че той няма да бъде манипулиран. Той добави, че инициирането на полемика във връзка машинното гласоподаване и опцията да бъде включено в изборния развой не трябва да закъснява, а дори в противен случай. „ Подобни обществени диалози могат да бъдат извършени с други политически сили, които имат същите разбирания за сходен вид гласоподаване, както и привличането на цивилен и неправителствени организации, които директно следят изборните процеси в България и могат да бъдат потребни със своята експертиза ", уточни още Кирил Добрев.

В началото на изявлението си Добрев беше безапелационен, че входът на Българска социалистическа партия за локалната власт е през регионалните градове. Това е един от изводите, който означи зам.-председателят на Българска социалистическа партия на днешното съвещанието на Националния съвет на партията. Като ръководител на Националния избирателен щаб той направи разбор и оценка на миналите локални избори. Според доклада за кметовете на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България” са дали своят вот над 650 хиляди български жители, което е с близо 100 хиляди повече спрямо 2015 година. Българска социалистическа партия завоюва изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които завоюва – 24, както и 4-те регионални града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно разделяне левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 региона на столицата, като от тях завоюва софийските "Изгрев " и "Младост ". През 2015-та година Българска социалистическа партия е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски региона, само че няма извоюван нито един.

За първи път от 1995 година се поставя завършек на наклонността Българска социалистическа партия да получава по-ниски резултати на локални избори спрямо всеки предишен - това се показва в един от изводите на отчета, показан от Добрев. "ГЕРБ и Движение за права и свободи, в композиция с стопански субекти, съумяват безусловно да завладяват дребните общини с население до 10 хиляди индивида. И в случай че Българска социалистическа партия при започване на прехода беше партия, която печелеше точно селата и дребните общини, входът през днешния ден на Българска социалистическа партия в локалната власт е през огромните общини и регионални центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласоподават свободно ", акцентира Кирил Добрев. Той добави, че симбиозата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи при дословното разпределение на дребните и междинни общини, скоро ще обезсмисли локалните избори. "Тук е ролята и мястото на Българска социалистическа партия – дружно с хората да спрем този метод на печелене на избори, тъй като се опасявам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази наклонност, освен ние като партия, само че и като общество, се притеснявам, че идващият път общините, попаднали посредством схеми сред партията на ръководещите и Движение за права и свободи, ще бъдат повече ", акцентира зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Добрев уточни още, че през последните 3 години се вижда позитивна наклонност, която касае младежите и желанието им да се разпознават с левицата. "Тези избори бяха показателни за това – имахме много кметове под 35 години, а в листите ни се следи съществено подмладяване. И то действително. Защото младите, новите към този момент са общински съветници, а не заряд в листите”, добави Кирил Добрев и даде образци с Нови пазар, Хасково, Дряново и други общини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР