Налице са съвсем реални различия между САЩ и останалите съюзници

...
Налице са съвсем реални различия между САЩ и останалите съюзници
Коментари Харесай

Защитете НАТО от разпадане, призова генералният секретар Столтенберг

" Налице са напълно действителни разлики сред Съединени американски щати и останалите съдружници [в НАТО] по въпроси като търговията, измененията в климата и иранското нуклеарно съглашение. Тези прояви на противоречие са напълно действителни и няма да изчезнат бързо. Никъде не е написано за безконечни времена, че трансатлантическата връзка постоянно ще процъфтява. Но това не означва и че неуспехът ѝ е неминуем. Можем да я поддържаме дружно с всички взаимни изгоди, които извличаме от нея. "

Това написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтебнерг в своя публикация, оповестена през днешния ден в лондонския в. " Гардиън " под заглавие " Повече от всеки път Европа и Северна Америка би трябвало да останат съюзени ".

В навечерието на годишната среща на водачите на алианса на 11-12 юли в Брюксел той пирпомня, че народите от двете страни на Атлантика са претърпели невиждан интервал на мир и разцвет, само че и че през днешния ден на политическо равнище връзките са подложени на напрежение.

Столтенберг приканва всички страни членки да работят за отбягване на пагубен разпад на НАТО на фона на продължаващи остри нападки от президента Доналд Тръмп към съдружниците на Съединени американски щати и изказване от Европа, че наподобява американците не споделят всички полезности на сътрудниците си.

Бившият премиерна Норвегия напомня думи на първия общоприет секретар на НАТО - британецът Лорд хейстингс Исмей, от 1952 година, когато той декларира, че алиансът е " най-хубавата, а евентуално и единствената ни вяра за мир " и че " ще има непрекъснати опити да вбият чеп сред нас (...) и ще имаме нашите дребни кавги ".

Три аргументи за триумф изброява Столтенберг в публикацията си.

Първата е, че разликите в позициите на страните членки не са нещо ново за НАТО и ги е имало при Суецката рецесия (1956), напускането от Франция на командната конструкция (1966) и войната в Ирак (2003). " Но постоянно сме успявали да се обединим към една обща цел - да стоим дружно и да се пазим един различен ", добавя той.

Втората са днешните събития - обърнати са трендовете да се понижават разноските за защита и въоръжените сили на Съединени американски щати да напущат Европа. " Съединени американски щати и Канада усилват ангажираността си с европейската сигурност. В реалност, идвайки на власт администрацията на Тръмп усили с 40% финансирането за американското наличие в Европа. Последният американски военен танк напусна Европа през 2013 година, само че в този момент те се завръщат като цяла бронирана бригада. "

Третата причина е, че всички страни членки имат интерес да останата обединени, тъй като " две международни войни и студената война са ни научили, че когато са дружно, Европа и Северна Америка са по-силни, по-сигурни и по-проспериращи. "

Според Столтенберг фундаментален интерес на 29-те съюзени демокрации е да са дружно в защитата си. " И това е по-вярно от всеки път. Защото сме изправени пред най-непредвидимата среда за сигурност от потомство насам: интернационален тероризъм, разпространяване на оръжие за всеобщо заличаване, кибер офанзиви и - несъмнено - Русия, която употребява мощ против съседите си, пробва да се меси във вътрешните ни работи и през днешния ден наподобява несе тормози да употребава военно нервнопаралитично вещество на нашите улици ".

На форума в Брюксел неизбежно ще участва тематиката за това европейците да спрат да се възползват толкоз от така наречен " дял на мира " - обстановка, в която десетилетия наред Съединени американски щати изразходваха милиарди долари, с цел да пазят с оръжие и жива мощ съдружниците си, до момента в който те си освобождаваха бюджетни средства за стопански разцвет.

Въпреки уговорките, поети на срещата на върха в Уелс, през днешния ден от 29 страни единствено 8 отделят над 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - предел, която би трябвало да бъде реализиран от всички към 2024 година Германия, която Тръмп изключително постоянно подлага на критика по този мотив, влага 1.2% от Брутният вътрешен продукт и не бърза да ги усилва. В същото време това са 37 милиарда евро всяка година и в Берлин питат в действителност ли Европа желае в центъра на континента германците да имат бюджет за защита от 70 милиарда евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР