Налице е политизация на образователната система. Вижда се много ясно

...
Налице е политизация на образователната система. Вижда се много ясно
Коментари Харесай

Шефове на РУО ходят по партийни сбирки, това трябва да се пресече

Налице е политизация на просветителната система. Вижда се доста ясно една йерархична конструкция, в която от горе надолу се спускат партийни назначения. Това е нещо, което не би трябвало да се разрешава и би трябвало да бъде пресечено. Началниците на районните ръководства на образованието вместо да се занимават с образователната активност, вървят по партийни сбирки, организират и учители да вървят на срещи с гласоподаватели.

Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков.

Относно това дали се плануват рокади в просветителната системата, министърът изясни, че към този момент в просветителният бранша могат да бъдат спокойни, защото " в момента текат инспекции, сложни са, да бъдат спокойни сътрудниците, в случай че е всичко е наред ", сподели той.

Служебният министър уточни и проблемите във висшето обучение у нас.

" Имаме понижение на студентите с към 1/4 през последните 5 години. В стопанска система -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е вследствие на стратегически решения. Идеята, че доста елементарно се приключва висше в България, не е вярна. Завършват към 50% от признатите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички би трябвало да завършат ", акцентира министър Денков.

И изясни по какъв начин би могла да се промени картината. 

" Много постоянно се споделя, че има много висши учебни заведения, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния район. Има недостиг обаче в региона към Бургас. Това е значимо, тъй като младежи би трябвало да напущат тези райони и повече към този момент не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези райони. Ние би трябвало да решим 3 казуса - да се открие висше учебно заведение в Северозападния район, в София би трябвало окрупняване и общо да се повиши качеството ", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR образователният министър. 

Относно програмата " Отново дружно ", която ще изпрати на безвъзмездни лагери 30 хиляди възпитаници, Денков разяснява, че:

" Тези средства бяха планувани за туризъм. Тези 30 000 ученици, по какъв начин ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни учебни заведения могат да вземат участие, кандидатстването към този момент е стартирало като процедура. В началото на юли чакаме и първите документи ", уточни той.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР