Наличието на правителство, което да даде ясна посока за влизането

...
Наличието на правителство, което да даде ясна посока за влизането
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Влизането на България в еврозоната ще увеличи стабилността на финансовата система

Наличието на държавно управление, което да даде ясна посока за влизането на България в еврозоната, е значимо, тъй като с това финансовата система на страната ще бъде по-стабилна, уточни в изявление за Българска телеграфна агенция ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

По отношение на стопанската система на еврозоната се чака идната прогноза на МВФ да излезе в средата на месеца, като Георгиева даде знак, че растежът на Брутният вътрешен продукт на страните, употребяващи еврото, може да е по-висок от предходната прогноза на Фонда от април.

По думите й най-важното нещо в тази несигурна среда е държавните управления и централните банки да бъдат гъвкави и да вземат решения въз основа на настоящите данни. Георгиева означи, че не трябва да има терзания у посочените нагоре институции, в случай че се постанова да се подхващат корекции.

- Г-жо Георгиева, какъв е Вашият взор към България в съответния миг?

- За стопанската система на Европа е добре да има държавно управление (в България - бел. авт.), което се ангажира с гарантирането на присъединяване на страната в стратегиите на Европейски Съюз, както и да даде ясна посока за влизането на страната в еврозоната. Това за България е значимо по доста аргументи, само че най-много за това да се усили сигурността на нашата финансова система. А също и с цел да могат българските жители да са спокойни, че има работещо държавно управление, което взема деликатно премислени решения и има мощна поддръжка за реализиране на обещаните промени.

Днес приоритет за еврозоната е да се пребори с инфлацията. Виждаме към този момент позитивни резултати от увеличението на лихвените ставки, само че към момента тези резултати не са задоволително надеждни в тази част от цените, които непосредствено засягат елементарния жител. Очакваме диалогът да се реалокира от това какъв брой високи ще са лихвените проценти към това, какъв брой дълготрайно те ще останат по-високи.

В този проект нашите прогнози са за инфлация над целевите за ЕЦБ проценти (2 на 100 на годишна база - бел. авт.) до края на 2024-а и даже до началото на 2025 година Защо това е проблем? Защото колкото по-дълго се задържат високи лихвите, толкоз повече те въздействат на взимането и даването на заеми и по този метод и на потребителската и капиталовата интензивност, и тогава рискът от по-дълбоко и по-голямо закъснение на темпото се усилва. На този стадий МВФ планува 2024 година растежът на еврозоната да доближи 1,4-1,5 на 100 (прогнозата в горната канара от 1,5 на 100 е малко по-висока от оповестената в оценката на Фонда през април за растеж от 1,4 на 100 - бел. авт.). Това се основава на горещия пазар на труда и упованията за потребителската интензивност.

- Някои от централните банки на огромните стопански системи в света започнаха да дават сигнали за пауза или прекъсване на лихвените повишавания. Смятате ли, че през идващите месеци е допустимо да следим подобен развой?

Това, което виждаме като потребителска интензивност и интензивност на пазара на труда, към този момент не дава цялостна гаранция, че ще спре покачването на главните лихви. Ние представихме нашата оценка за стопанската система на Съединени американски щати, като там нашето виждане е, че не е изключена опцията за нова стъпка нагоре за главните ставки, с цел да може да се намали тази интензивност. Ситуацията към " Креди сюис " и проблемите на някои районни банки в Съединени американски щати, по сходство на поговорката, че монетата има две страни, също докара до претенции за по-високи запаси в банките, което предизвиква ограничение на кредитирането, което от своя страна забавя инфлацията.

Най-важното ни обръщение е, че ние сме в интервал на доста висока неустановеност и по тази причина държавните управления и централните банки би трябвало да гледат какво им демонстрират данните, и да са подготвени да поправят курса според от това. И тук не трябва да има позор, в случай че би трябвало да се поправяме, тъй като при такава огромна неустановеност единствената вярна посока е гъвкавостта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР