Наказват учител заради неправилна употреба на UV лампа, изгорила деца,

...
Наказват учител заради неправилна употреба на UV лампа, изгорила деца,
Коментари Харесай

Наказват учител заради неправилна употреба на UV лампа, изгорила деца в Бистрица

Наказват преподавател поради неправилна приложимост на UV лампа, изгорила деца, заяви Българска национална телевизия. Инцидентът се случи преди дни в учебното заведение в село Бистрица.

Ултравиолетовите лампи, които се трансфораха в изключително известно средство за стерилизация във времето на Коронавирус, би трябвало да бъдат съобразявани с помещението, изискванията и хората, за които ще се употребява. Според експерти, документите и упътванията би трябвало да бъдат водещи при избора. Инцидент в учебно заведение в Бистрица, където преди няколко дни деца получиха кожни изгаряния, повдигна въпроса по какъв начин вярно и безвредно да ги използваме.

Трябва да сме извънредно деликатни при използването на UV лампи , тъй като някои от тях могат да бъдат и рискови, в случай че ги използваме неверно. Затова експертите поучават деликатно да сортираме какъв вид лампа купуваме.

" Ние предлагаме сходни произведения, хората да избират със нужните документи ", разяснява Милена Николова, гл.асистент от НЦЗПБ.

Повод за въпросите към сигурността на лампите стана и казусът в учебното заведение в Бистрица преди дни, когато четири деца получили кожни изгаряния , мощни болки в главата и очите поради неправилна приложимост на такава лампа. Третокласниците са били изложени на дълготрайно деяние на ултравиолетовите лъчи. Лампата е била дарена от родител, без да е спазен реда за това.

 Инцидент в клас - възпитаници са с изгаряния след излагане на UV лампа за стерилизация Виж още

Снежана Нешева, дир. на 192-о СУ " Христо Ботев ", с. Бистрица съобщи: " Била е препредадена от родителите на сътрудник, който да я съобщи на класния началник. Еуфорията беше огромна от връщането на децата в присъствено образование и учителят е показал безгрижие да кажа ".

От Регионално ръководство на образованието изясняват, че е позволен пропуск в пропускателния режим. " Охранителят е позволил да бъде импортирана лампата, без да е известено управлението или класния началник. Установено бе, че педагогическият експерт, който преподава на учениците от трети клас, не е упражнил надзор и е позволил достъп на учениците до UV лампата. "

Учителят ще бъде осъден, споделиха от управлението на учебното заведение, а устройството е прибрано още в същия ден.

Важно да кажем за ултравиолетовите лампи е, че когато са от открит вид не би трябвало да има хора в помещението, а когато са такива от закрит вид, пурите, които са вътре, не би трябвало да създават озон.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания поучават да използваме произведения с сензори, които автоматизирано да се изключват при влизане на хора в помещението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР