Нахлуването на Русия в Украйна не само радикално променя геополитиката,

...
Нахлуването на Русия в Украйна не само радикално променя геополитиката,
Коментари Харесай

Недосегаемият РОСАТОМ: Защо Западът не санкционира руския ядрен гигант

Нахлуването на Русия в Украйна освен коренно трансформира геополитиката, сигурността и светогледа на Европа, само че и води до големи промени за Москва. Всъщност Русия е страната с най-вече наказания в света в количествено отношение. По-конкретно, 2023 година стартира с 13 600 наказания и ограничавания от всевъзможен тип върху съветската страна, фирмите в страната, както и върху доста олигарси, близки до Кремъл. 11 000 от тези наказания бяха наложени след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година И това не е всичко. Западните стопански системи и като цяло множеството съдружници на Украйна поставиха големи старания последователно да се отърват от всичко, което идва от Русия: съветският газ, съветският нефт... всички основни запаси. С едно огромно изключение – доставките от съветския нуклеарен бранш. И по-конкретно – съветската държавна нуклеарна компания – РОСАТОМ.

 
Съединените щати създават нови типове нуклеарни оръжия. Има такава информация. В тази обстановка съветското Министерство на защитата и РОСАТОМ би трябвало да обезпечат подготвеност за тестване на съветските нуклеарни оръжия. Разбира се, ние няма да сме първите, които ще създадат това. Но в случай че Съединените щати вършат проби, тогава ние също ще го създадем.
Владимир Путин, президент на Руската федерация, 21.02.2023 година

Компанията РОСАТОМ е „ златното дете “ на Владимир Путин – оръжието, което е по-важно за съветският президент даже от газовият колос „ Газпром “. Но РОСАТОМ не е просто перлата в короната на съветската нуклеарна енергетика. РОСАТОМ е компания, която с изключение на реактори строи и оръжия. По-конкретно - РОСАТОМ е основателя на най-мощната атомна бомба правена в миналото – AN602 по-известна като „ Цар Бомба “

 
Сеизмичната вълна след детонацията обикаля земното кълбо три пъти, а облакът от детонацията се издига на височина до 67 км. Всички сеизмични станции са записали тези нуклеарни проби. Всички схванаха, че Съюз на съветските социалистически републики разполага с оръжие, което е в положение да докара освен до победа, само че и до взаимно заличаване, в случай че бъде употребявано.
Сергей Новиков, началник на отдела за връзки на Държавната корпорация за атомна сила РОСАТОМ 01.09.2015 година

След като РОСАТОМ е има потенциала да основава нуклеарни оръжия, за какво Европейският съюз и Съединените щати не я глобяват наедно с останалите съветски компании? Защото сега това, което предлага тази компания, е доста по-трудно да бъде сменено от природния газ или нефта. През 2019 година РОСАТОМ със своя 38% дял на международния пазар заема 36% в световните услуги за обогатяване на уран и покрива 17% от международния пазар на нуклеарно гориво. РОСАТОМ е построила доста реактори в доста страни и доставя нуклеарно гориво за не по-малко. Например през 2014 година Владимир Путин и Виктор Орбан подписват взаимно съглашение за присъединяване на Русия в построяването на два нови блока в унгарската атомна електроцентрала " Пакш ".

 
Благодарение на това съглашение успяхме да създадем условия и да предприемем съответни стъпки за подсилване на руско-унгарското съдействие в тази сфера.
Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, 14.01.2014 година

Проектът за новите нуклеарни блокове на унгарската атомна електроцентрала е единствено капка в морето за РОСАТОМ. През 2015 година РОСАТОМ стартира да строи първата турска електроцентрала „ Аккую “ в южната провинция Мерсин.

„ Делът на нуклеарната сила в индустриалния микс през 2023 година ще бъде съвсем 10 %. В момента Турция възнамерява да конфигурира три нуклеарни електроцентрали в кратковременен и средносрочен проект. В дълготраен проект Турция ще продължи да конфигурира нуклеарни електроцентрали ", споделя доктор Сибел Гезер, изпълняваща длъжността началник на отдела за планове в региона на нуклеарната енергетика и тяхното осъществяване, турско министерство на енергетиката и естествените запаси на 10.06.2015 година

Строителните действия в провинция Мерсин не престават и до през днешния ден. В началото на месец март генералният шеф на РОСАТОМ Алексей Лихачов съобщи след диалози с министъра на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез, че нуклеарното гориво ще бъде доставено в " Аккую " тази пролет, а строителството ще завърши през третото тримесечие на 2023 и по-късно " ще се пристъпи към въвеждане в употреба ". Амбициите на РОСАТОМ обаче не се лимитират единствено до Европа и Близкия Изток.

„ Засега можем да кажем, че повече от 20 % от електрическата сила в Аржентина се създава с машини от Русия и нашите компании се стремят да продължат и развият ролята си в производството на сила и модернизацията на нуклеарния бранш тук, в Аржентина. Това ще стане с построяването на нови центрове за произвеждане на електрическа енергия от разнообразни типове “, споделя Путин през 2014 година

Русия и Съединените щати също са имали сделки в предишното за двустранното развиване на нуклеарната енергетика. Като да вземем за пример съглашението, подписано през 2010 година, чиято цел е да задълбочи " съществуващото съдействие в региона на неразпространението на нуклеарни оръжия и нуклеарната сигурност " и да спомогне за основаване на благоприятни условия за извеждане на съдействието в региона на нуклеарната енергетика на по-високо равнище.

 
Споразумението е рамка, която ще разреши на Съединени американски щати и Русия да задълбочат съществуващото ни съдействие в региона на нуклеарната енергетика, тъй че да можем да помогнем за построяването на нисковъглеродно бъдеще посредством безвъглеродната електрическа енергия, която обезпечава нуклеарната енергетика, и ще даде, съгласно мен, и в двете страни благоприятни условия за съдействие в региона на индустрията, за основаване на разцвет, работни места и сила. Така че в това отношение мисля, че това е доста добър знак.
Даниел Понеман, заместник-министър на енергетиката на Съединени американски щати, 13.12.2010 година

Москва постоянно е имала афинитет и към Азия.

„ РОСАТОМ ще построи първата за тази страна атомна електроцентрала " Руппур " в Бангладеш. И ние ще предоставим освен най-модерните технологии, които работят в нашата страна и в други страни, само че и ще окажем финансова помощ в първия стадий от построяването на атомната електроцентрала. Тя ще бъде в размер на 500 милиона щатски $, а преди малко се състоя церемонията по подписването на съглашението “, Казва Владимир Путин..

" Сътрудничеството в региона на защитата е друга област за съдействие. След формалните ни диалози подписахме 10 меморандума и съглашения за съдействие в разнообразни области. Вярвам, че те ще слагат връзките ни на постоянна основа и ще оказват помощ за предприемането на на практика начинания в бъдеще “, съгласно шейх Хасина Ваджед, министър-председател на Бангладеш.

През 2008 Индия подписва гражданско нуклеарно съглашение с РОСАТОМ, съгласно което Русия ще построи четири нуклеарни реактора за Ню Делхи. А в нуклеарната енергетика има едно главно предписание – който строи реакторите, той доставя и горивото.

Строенето на нуклеарни реактори е значима част от активността на РОСАТОМ, само че основната причина за това, че компанията и досега е избегнала глобите на Запада е друга. Руският енергиен колос обогатява уран – основният съставен елемент в изработката на нуклеарно гориво. Русия има близо 50% от международните находища на уран и държи 30% от международното произвеждане на обогатен уран. И да не забравяме – 17% от международния пазарен дял на нуклеарно гориво.

 
Япония разполага с превъзходна технология за създаване на атомни електроцентрали, до момента в който Русия има богати уранови запаси и напреднала технология за обогатяване на уран. Така че това ще бъдат взаимноизгодни връзки на равнище частен бранш.
Таро Асо, министър-председател на Япония, 14.05.2009 година

А обогатеният уран въобще не е на ниска цена и през годините нееднократно е имало опити подобен да се продава на черния пазар. Русия обаче постоянно е пазила зорко този запас, който в този момент й носи стотици милиони долари, с които зарежда своята военна машина.

„ На 31 януари предходната година в Грузия беше импортиран високообогатен уран от Северна Осетия и на 1 февруари арестувахме един съветски жител, Олег Хинсагов, и трима грузински жители. Те желаеха да продадат 100 грама високообогатен уран на цена от 200 000 щатски $ за грам. Обичайната цена на черно е един милион $ за 100 грама “, споделя Шота Утиашвили, началник на аналитичния отдел на Министерството на вътрешните работи.

Именно това е повода украинският президент Володмир Зеленский да поставя големи старания безусловно заран, обед и вечер, с цел да окаже напън върху съдружниците си да наложат наказания и на РОСАТОМ. Засега обаче без триумф.

 
Дойде време за наказания против съветската нуклеарна промишленост, против всички нейни клонове, организации, всички структури, които работят за съветската ракетна стратегия, както и за нови стъпки в енергетиката, в това число ембарго върху съветските енергоносители. Това просто значи, че по формулировка Русия не може да бъде безкористен участник в никакви връзки в нуклеарната сфера. Това значи, че колкото по-скоро съветската нуклеарна промишленост бъде подложена на наказания, толкоз по-безопасен ще бъде светът.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Не е изненада, че напъните на украинският президент удрят на камък. С неналичието на съветския газ като съществена суровина за произвеждане на ток и топлинна сила, Западна Европа се пробва да замести с други технологии. Пример за това може да бъде Франция.

„ Като се има поради настоящето положение на електрическата мрежа, този индустриален инструмент е нужен в средносрочен проект, тъй като той създава голямо количество сила. А хората се нуждаят от нея “, счита Томас Оф, шеф на промяна, Топлоелектрическа централа Емил-Хюше.

Както и Чехия. Според Ладислав Мико, заместник-министър на околната среда „ в Чешката република се усилва производството на първо място на кафяви въглища. По наша информация нарастването е към 20%. Въпреки това произвеждане има за цел да се обезпечат запасите за идния зимен интервал заради предстоящите проблеми с недостига на съветските газови доставки. “

А Германия построи втори терминал за полутечен природен газ.

„ Още преди Русия да стартира войната против Украйна, ние помислехме какво ще се случи, в случай че възникне такава обстановка. Когато Русия в действителност нахлу в Украйна, това се отрази на доставките на газ за Германия и останалата част от Европа. Тъй като мислехме, че това събитие е допустимо да се случи, преди то да се случи, успяхме да вземем ограничения в точния момент с нова немска скорост и движение, тъй че всичко тук беше готово доста бързо “, сподели канцлерът Олаф Шолц.

Възобновяването на работата на топлоелектрически централи из цяла Европа обаче влиза в несъгласие със зелените цели. А нуклеарната сила набира все по-голяма известност на Стария континент. Точно тук е моментът да си напомним, че РОСАТОМ държи 16% от международния пазар на нуклеарно гориво и близо половината от запасите на уран. Заместването на сходен състезател е мъчно, изключително имайки поради, че съперниците са малко. Всички тези фактори водят към изявления като това:

Според Румен Радев, „ ние не можем да приемем наказания в нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно върху нашата нуклеарна енергетика. Няма по какъв начин да се случи. “

Всяка една страна, която желае да развива нуклеарна сила ще би трябвало да го направи без Русия. Защото в противоположен случай ще налива пари в кървавата военна машина на Кремъл. Москва обаче повече от десетилетие постепенно и последователно извършва своята тактика и в този момент слага груповия Запад в тежка обстановка – ще могат ли фирмите съперници на РОСАТОМ да покрият цялото търсене, което се чака да бъде ориентирано към тях. Или към този момент е прекомерно късно да сменяем Русия в нуклеарната енергетика…

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР