Наградите Оскар - най-високото отличие в киноиндустрията, ще отпразнуват 90-ата

...
Наградите Оскар - най-високото отличие в киноиндустрията, ще отпразнуват 90-ата
Коментари Харесай

Най-знаковите събития в историята на наградите Оскар

Наградите Оскар - най-високото отличие в киноиндустрията, ще отпразнуват 90-ата си годишнина на 4 март, съобщи Ройтерс.

От 1929 година блестящата гала вълнува въображението на кинолюбителите по целия свят. Ето някои от знаковите събития в тяхната история:

1929 година

Първата гала за премиите Оскар е проведена на 16 май 1929 година в хотел " Рузвелт " в Холивуд. Неин водещ е артистът Дъглас Феърбанкс старши. Само тогава продукция от нямото кино печели премията за най-хубав филм - " Криле ".

1939 година

Академията за кинематографично изкуство и просвета за първи път стартира да употребява името Оскар за премиите си. Макар и да не е доказана, историята за произхода на името го приписва на библиотекарката на академията Маргарет Херик, която споделила, че статуетката наподобява на чичо ѝ Оскар.

1940 година

Хати Макданиъл става първата чернокожа изпълнителка, спечелила Оскар за актьорство. Тя получава премията за актриса в поддържаща роля за " Отнесени от вихъра ". На церемонията мястото ѝ е на маса за чернокожи. Изминават 51 години, преди друга чернокожа жена да получи Оскар - Упи Голдбърг за " Призрак ".

1953 година

Церемонията за премиите Оскар е излъчена по малкия екран за първи път. Водещият Боб Хоуп тогава споделя: " Не е ли вълнуващо, че всички тези блестящи звезди ще са в домовете Ви довечера? В цяла Америка съпругите споделят на мъжете си: " Облечи риза, идва Джоан Крофорд ".

1963 година

идни Поатие става първият негър, спечелил Оскар за актьорство, за " Лилии в полето ".

1968 година

" Церемонията за премиите Оскар е отсрочена за два дни поради убийството на Мартин Лутър Кинг младши на 4 април.

1969 година

За първи и единствен път лауреатките на премията Оскар за най-хубава актриса са две - Катрин Хепбърн за " Лъвът през зимата " и Барбра Стрейзанд за " Забавно момиче ". Хепбърн не участва на церемонията.

1973 година

Марлон Брандо печели премията за най-хубав артист за ролята на Вито Корлеоне в " Кръстникът ", само че бойкотира церемонията, с цел да стачкува против метода, по който са представяни индианците в киното и малкия екран. На сцената вместо него се качва Сачийн Малкото перо, само че отхвърля да получи статуетката.

2002 година
 Хали Бери е първата чернокожа, спечелила Оскар за най-хубава актриса Хали Бери е първата чернокожа, спечелила Оскар за най-хубава актрисаGulliver/Getty Images
Хали Бери става първата и към този момент единствената чернокожа, спечелила Оскар за най-хубава актриса.

2003 година

" Властелинът на пръстените: Завръщането на краля " печели оптималния брой статуетки в историята на премиите - 11, наедно с " Титаник " от 1997 година и " Бен Хур " от 1959 година

През същата година Роман Полански печели премията за най-хубав режисьор за " Пианистът ", само че не участва на церемонията от боязън да не бъде задържан в Съединени американски щати поради обезчестяване на малолетна през 1977 година Публиката посреща премията с аплодисменти на крайници.

2009 година

Катрин Бигълоу става първата жена спечелила Оскар за най-хубав режисьор за кино лентата " Войната е опиум ".

2013 година
 
 През 2013 година Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, с цел да одобри премията си за най-хубава актриса за ролята в През 2013 година Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, с цел да одобри премията си за най-хубава актриса за ролята в " Наръчник на оптимиста " Gulliver/Getty Images
Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, с цел да одобри премията си за най-хубава актриса за ролята в " Наръчник на оптимиста ". Публиката я приветства на крайници и тя приема това с думите: " Изправихте се единствено тъй като паднах и това беше притеснително ".

2016 година

За втора поредна година всички 20 номинирани за премия Оскар в актьорските категории са бели. Това провокира рецензии и дефинира церемонията като „ Белите Оскари “. В отговор Академията афишира проект да усили броя на дамите и представителите на малцинствата измежду членовете си.

2017 година

" Лунна светлина " става първият филм с напълно негър състав, който печели премията за най-хубав филм. Заради комплициране на пликовете зад сцената обаче статуетката е връчена в началото на основателите на мюзикъла " La La Land ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР