Наградиха призьорите в два литературни конкурса в Берковица. Надпреварата за

...
Наградиха призьорите в два литературни конкурса в Берковица. Надпреварата за
Коментари Харесай

Наградиха призьорите в литературни конкурси в Берковица

Наградиха призьорите в два литературни състезанието в Берковица. Надпреварата за роман и стихотворение на тематика „ Обичам България, както я обичаше Вазов”, беше проведена от локалната администрация във връзка 170 година от рождението на Патриарха на българската литература. В къщата-музей „ Иван Вазов “, отличените в състезанието получиха грамоти, тениски с лика на Вазов и изписан текст от стихотворението му „ Аз съм българче “, книги, слушалки за телефон.
В първата възрастова група, 3-членното жури присъди специфична премия на седмокласника Мартин Гогов от локалното ІІІ ОУ „ Иван Вазов” за неговото стихотворение. Разказите на съучениците му Ивана Димитрова и Антонио Видов са класирани на първо и второ място.
Отличени във втора възрастова група са стихотворенията на три деветокласнички - Габриела Илиева и Лилия Атанасов от ПГ „ Д-р Иван Панов” – Берковица, Дженифър Вакова от ПГПЧЕ „ Петър Богдан” –Монтана.
Награди за своите разкази пък получиха още веднъж ученички в ІХ клас - Карла Асенова –на ПГПЧЕ „ Петър Богдан”, Габриела Илиева от ПГ „ Д-р Иван Панов” и Дженифър Вакова от ПГПЧЕ „ Петър Богдан”.
Любовта към жанр и татковина, поклонението пред хубостта на нашата природа, почитта към творчеството на Вазов, са акцентите в основаните от учениците произведения. Участието на младежите в седмицата на Иван Вазов, живял и творил в Берковица в интервала от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година, и основал в града под Ком едни от най-силните си творби, е мотив за горделивост.
През изтичащата седмица бяха наградени и призьорите в 8-ия конкурс „ Летене по Радичков “. Той беше проведен от Община Берковица, ПГ „ Д-р Иван Панов”, Регионално ръководство на образованието – Монтана, Издателство „ КЛЕТ България “ ООД, Сдружение „ Образование и културно наследство”, Българско учебно настоятелство - Берковица.
Темата, по която участниците твориха, бе: „ Човешката болежка е идентична за всички без оглед на раси и нации. Тя прави хората равни. Човекът е като насекомо, кадърен е да гледа по едно и също време в разнообразни направления, с едното око на открито, с другото – във вътрешността. “ (Йордан Радичков)
В раздел „ Есе “ най-добре се показа Фабиана Върбанова от СУ,,Иван Вазов” – Вършец. Нейни подгласници са Адриян Стоянов от ПГО „ Eлисавета Багряна” - Бяла Слатина, Лилия Атанасова и Елина Тодорова, от ПГ„ Д-р Иван Панов” – Берковица.
В раздел „ Илюстрация “ премиите са за представителките на берковската гимназия - Теодора Луканова, Славина Иванова и Цветелина Костова.
Всички отличени получиха грамота, книги от Издателство „ КЛЕТ България “ и парични награди от Община Берковица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР