Наградата “Академик Емил Джаков за научен принос в радиофизиката, физичната

...
Наградата “Академик Емил Джаков за научен принос в радиофизиката, физичната
Коментари Харесай

Български учени с отличия за иновации в областта на наноструктурите и микровълновото замърсяване

Наградата “Академик Емил Джаков ” за теоретичен принос в радиофизиката, физичната и квантовата електроника беше връчена през днешния ден на гала в Института по електроника на Българската академия на науките. Научният съвет на института присъжда оценката на два екипа от откриватели, осъществили максимален теоретичен пробив през миналата година, оповестиха от Българска академия на науките.

Акад. Петър Атанасов и проф. дфн Николай Недялков получават премия за създаването си „ SERS на неоникотиноидни инсектициди благодарение на Ag и Au наноструктури “. Използвайки авангардния способ на незадълбочено усилената спектроскопия, учените създават нова методика за определяне на съществуване на нездравословни за индивида пестициди в селското стопанство. Двамата откриватели са създали наноструктурни подложки със златни и сребърни наночастици, които ползват в проучванията си за съществуването на неоникотиноидни инсектициди. Използваните в създаването наноструктури са с размер към хиляда пъти по-тънък от човешки косъм. Чрез увеличаване на локалното електромагнитно поле и потребление на минимално количество от пестицида, елементарно може да бъде потвърдено съществуването му в листата или плодовете на селскостопанска продукция. Иновативният способ е от изключителна значимост за търсене на аргументите за всеобщото измиране на пчелни фамилии, които се намират наоколо до обработваеми земи. Резултатите по тази научна разработка са регистрирани с модерната инсталация на Националния институт по материалознание в японския град Цукуба. Научните проучвания на колектива са отразени в три изявления в влиятелните интернационалните списания J. of Raman Spectroscopy, Spectroscopy Letters и Applied Spectroscopy.
 Регионална инспекция за опазване на околната среда в Смолян избави още едно мече Регионална инспекция за опазване на околната среда в Смолян избави още едно мече
След постъпил нов сигнал за малко мече, намиращо се наоколо до гр. Чепеларе (под основен път Смолян - Чепеларе – Пловдив) от екс...

Наградата “Академик Емил Джаков ” се присъжда и на екип в състав: доцент доктор Светослав Колев, проф. дфн Кирил Крежов, доцент доктор Татяна Куцарова, Борислава Георгиева, Чавдар Гелев, Таня Малакова, Петя Пенева за научни разработки на тематика „ Магнитни фазови преходи и магнито-електричен резултат в хексаферити “. Учените от Института по електроника са създали материали с качествено нови свойства, които гълтам микровълни и по този метод облекчават електромагнитните разстройства (хексаферитни материали с мултифероични свойства). Развитието на микровълновите технологии и високочестотните обхвати в промишлеността и медицината, както и наклонността за създаване на " умни градове ", води до повишаване на разстройствата в електронните устройства и физическото здраве на хората. Затова напъните на учените в международен мащаб са ориентирани към намирането на нови материали, които да облекчат проблемите с електромагнитните разстройства и замърсяване.

Разработката на българските откриватели разрешава ръководство на магнитната фаза посредством използване на външно електрично поле и противоположното - да се влияе върху електричната поляризация посредством използване на външно магнитно поле. Този резултат може да промени радикално магнитните технологии за предпазване на данни и технологиите в спинтрониката, които изискват многофункционалност, миниатюризация, ниска цена и по-добра продуктивност. Новото потомство магнитни материали (мултифероиците), могат да се употребяват за изработването на чувствителни датчици на електрично и магнитно поле в биомедицината, генератори, мултифероични жиротрони, фотоволтаични мултифероични слънчеви кафези, умна стелт технология за военната индустрия и защитата, възстановяване на съхранението на данни в осведомителните технологии и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР