Нагорни Карабах: Армения казва, че 100 000 бежанци бягат от региона

...
Повече от 100 000 души са избягали от региона Нагорни
Коментари Харесай

Повече от 100 000 души са избягали от региона Нагорни Карабах, казва Армения.

Това означава, че почти цялото население на етническия арменски анклав е напуснало, откакто Азербайджан превзе региона миналата седмица.

Азербайджан е заяви, че иска да реинтегрира района и да третира жителите му като равни, но арменски говорител каза, че това е просто „лъжа“.

Нагорни Карабах – признат за част от Азербайджан - беше управляван от етнически арменци в продължение на три десетилетия.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепен от Армения - но също и от нейния съюзник, Русия.

Поне 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити при нахлуването на азербайджанската армия. Като част от споразумението за прекратяване на огъня сепаратистите се съгласиха да предадат своите оръжия.

Конфликтът в Нагорни Карабах е обяснен Оцелелите разказват атаката в Карабах

Лидерът на самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах заяви, че тя ще престане да съществува през новата година .

Назели Багдасарян, говорител на министър-председателя на Армения, каза, че броят на бежанците, влезли в страната през изминалата седмица, е достигнал 100 417, от очакваното за Нагорни Карабах население от 120 000 души.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) също заяви, че 100 000 души са избягали, заявявайки, че много от бягащите "са гладни, изтощени и се нуждаят от незабавна помощ".< /p>

Артак Бегларян, бивш арменски сепаратистки служител, каза, че "последните групи" жители на Нагорни Карабах са на път за Армения в събота.

„Остават най-много няколкостотин души, повечето от които са длъжностни лица, служители на службите за спешна помощ, доброволци, някои хора със специални нужди“, написа той в социалните медии .

В допълнение към убитите по време на азербайджанската военна операция, най-малко 170 души бяха убити при огромна експлозия в депо за гориво в Нагорни Карабах в понеделник.< /p>

Все още не е ясно какво е причинило експлозията близо до главния град Ханкенди, известен като Степанакерт от арменците.

ООН казва, че изпраща мисия в Нагорни Карабах този уикенд, за да оцени хуманитарната ситуация, след като Азербайджан каза, че ще позволи такова посещение да се осъществи.

Посланикът на Армения по специални поручения Едмон Марукян разкритикува времето на посещението, но подчерта, че е важно служителите на ООН да видят сами какви са били етническите арменци подложени на.

"Добре е, че ще бъдат там и ще станат свидетели, че тези хора са били етнически прочистени от прародината си, от домовете си, където родителите им, където са живели техните предци и тези хора са били напълно изчистени от тази територия“, каза той пред BBC.

Но той отхвърли уверенията на Азербайджан като „лъжа“.

"Това е пълна пропаганда, още една азербайджанска фалшива пропаганда. Никой няма да остане в Нагорни Карабах", каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg