Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата

...
Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата
Коментари Харесай

Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия през октомври

Нагласите на немските анализатори и вложители по отношение на вероятностите пред водещата европейска стопанска система през идващите месеци се утежниха изненадващо внезапно през октомври предвид на терзанията по отношение на нарастващия търговски дебат сред Съединени американски щати и Китай, страховете за " корав " Брекзит и опасенията за по-голяма неустойчивост на ръководещата коалиция в Берлин, демонстрира последно изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, се срина брутално с цели 14,1 пункта до -24,7 пункта, до момента в който осреднените упования на финансовите пазари бяха за много по-скромно намаляване до -12,0 пункта от -10,6 пункта през септември.

По този метод показателят доближи още веднъж 6-годишното юлско дъно от -24,7 пункта (най-ниско равнище от август 2012-а година).

Zew показател на икономическите настройки в Германия

Снимка

В същото време показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите условия в Германия, се намали през октомври до 70,1 пункта от 76,0 пункта през ноември и осреднена прогноза за показател на равнище от 74,4 пункта.

" Очакванията за немската стопанска система отслабват на първо място заради засилващия се търговски спор сред Съединени американски щати и Китай. Негативни упования за немския експорт вследствие на това комерсиално напрежение към този момент стартират да се демонстрират в фактически намаляване на експорта. Допълнително негативно въздействие върху икономическите и експортните упования оказва и заплахата от корав Брекзит, която става все по-осезаема. Не на последно място, ситуацията на ръководещата коалиция в Берлин се възприема като по-нестабилно, което също въздейства върху икономическите настроения ", разяснява резултатите от изследването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Очакванията на специалистите на финансовите пазари по отношение на икономическото развиване в цялата еврозона също бележат внезапно утежняване, като съответният показател на бъдещите упования се намали през октомври до с цели 12,2 пункта до -19,4 пункта от -7,2 пункта (през септември), до момента в който знакът за настоящата икономическа обстановка в района се увеличи едва до 32,0 пункта от 31,7 пункта.

Инфлационните упования за еврозоната пък нарастват още веднъж, като съответният показател на института Zew набъбна през октомври до 33,2 пункта от 24,0 пункта месец по-рано. Повишение регистрират и упованията за краткосрочните лихви в района, като съответният показател се увеличи до 18,5 пункта от 10,2 пункта през септември. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР