Нафтали Бенет, 49-годишният лидер на дясната партия Ямина, положи клетва

...
Нафтали Бенет, 49-годишният лидер на дясната партия Ямина, положи клетва
Коментари Харесай

Нафтали Бенет положи клетва като нов премиер на Израел

Нафтали Бенет, 49-годишният водач на дясната партия " Ямина ", постави клетва като нов министър председател на Израел нощес - броени минути откакто депутатите от Кнесета (120-членния еднокамарен парламент) гласоподаваха в поддръжка на неговото съдружно държавно управление от осем партии с 27 министри, предадоха международните организации.

Вотът на доверие мина на косъм - 60 гласа " за " при 59 " срещу " и един въздържал. Той постави завършек на една същинска епоха в политическата история на Израел - 12-те години на Бенямин Нетаняху на премиерския пост.
Израелската телевизия сподели по какъв начин Бенет се ръкува с Нетаняху след гласуването.

Ултранационалистът ще бъде министър председател на Израел през първата половина от четиригодишния мандат на настоящия парламент. През останалите две години той ще бъде заменен на поста от центристкия си съдружник Яир Лапид.

Новото израелско държавно управление включва партии от целия политически набор - от крайната десница до арабското малцинство. На процедура единственото, което сплотява тези толкоз разнородни политически обединения, е желанието им да отстранят от власт 71-годишния Нетаняху. Най-дълго управлявалият министър председател в историята на Израел е полемична политическа фигура и са му повдигнати обвинявания в корупция.

Нафтали Бенет - първият ултраортодоксален евреи, станал израелски министър-председател, - откри първото съвещание на новия кабинет нощес с обичайната благословия. Време е да се захванем за работа, с цел да преодолеем раздялите в обществото, сподели Бенет. Той прикани за въздържаност.
Израел е при започване на нов интервал, разгласи Бенет.

Нафтали Бенет стана 13-ият министър председател в актуалната история на страната. В 36-ото израелско държавно управление, центристът Бени Ганц резервира поста министър на защитата. Външен министър през първите две години, преди самичък да оглави кабинета, ще бъде Яир Лапид.

Айелет Шакед, която е от партията на Бенет, оглави министерството на вътрешните работи. Финансов министър стана Авигдор Либерман - водачът на дясната партия на рускоезични евреи " Израел бейтену ".
Редица международни водачи към този момент поздравиха новия израелски министър председател.

В официално съобщение президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поздрави Бенет и сподели, че с неспокойствие чака да работи с него.
" Израел няма по-добър другар от Съединените щати. Връзката сред нашите нации е доказателството за нашите общи полезности и десетилетията на тясно съдействие ", акцентира Байдън.

" Благодаря, господин президент! С неспокойствие чакам да работя с вас за усилването на връзките сред нашите две страни ", отговори бързо Бенет в Туитър.

След това Белият дом заяви, че президентът на Съединени американски щати и новият израелски министър председател са разговаряли по телефона.

Американският министър на защитата Лойд Остин също организира телефонен диалог с израелския си сътрудник. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън пък се чу с външния министър на Израел Яир Лапид.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Нафтали Бенет и изрази очакване за усилване на партньорството сред Европейски Съюз и Израел " за общ разцвет и към дълготраен мир и непоклатимост в района ".
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел към този момент се обади по телефона на новия израелски външен министър.

Германската канцлерка Ангела Меркел поздрави Бенет. Тя изрази своето неспокойствие да стартира да работи в тясно съдействие с новия израелски министър председател.

" Германия и Израел се свързани от неповторимо другарство, което ние желаеме да укрепим още повече ", акцентира Меркел.

От палестинската самостоятелна власт не разясниха образуването на новото израелско държавно управление. Това е " вътрешен израелски въпрос ", сподели представител на палестинския президент Махмуд Абас.

Новият кабинет на Израел включва както твърдолинейни еврейски националисти, по този начин и умерени последователи на решаването на спора с палестинците на основата на взаимното битие на две страни. Представители на израелското държавно управление споделиха, че към този момент няма да се занимават с този всяващ разделяне въпрос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР