Надявам се, че от цялото нещо ще научим какви големи

...
Надявам се, че от цялото нещо ще научим какви големи
Коментари Харесай

Марике от Нидерландия пред Фрог: Вече няма да приемаме собствената си сигурност за даденост

Надявам се, че от цялото нещо ще научим какви огромни късметлии сме. В момента страдаме, тъй като не можем да прегърнем околните си. Е, може би след всичко това ще излезем като по-сплотено общество и няма да одобряваме личната си сигурност за даденост.
Това описа пред FrogNews Марике Оранхе - стажант в камарата на представителите в Нидерландия. Марике е на 21 години, занимава се със статистика и политически разбори. Живее в град Зволе, който се намира в централната част на страната. Към днешна дата в града й има 46 доказани случая на COVID-19.

По думите й сега страната й е под по този начин наречената ”интелигентна” обсада. " Това значи, че към момента можем да излизаме, да използваме супермаркетите, само че би трябвало да съблюдаваме дистанцията от 1.5 м. Мерките са в действие до 6 април. Бизнесът не е затворен изцяло и доста хора станаха изобретателни - вършат доставки, пробват се да оцелеят. Държавата също оказва помощ, без значение дали става въпрос за огромен, междинен или дребен бизнес. Рецесия ще има сигурно, само че имаме невисок държавен дълг и ще успеем да получим над 10 милиарда евро като помощ.

“Чичо ми има магазин за сирена. В момента прави доставки по домовете. Спазва дистанцията, оставя пред входната врата стоките. Мисля, че сестра ми и нейният брачен партньор изкараха вируса, само че в този момент са добре”, изясни още Марике.

В Нидерландия за епидемията дава отговор Националният институт по здраве и околна среда - действителен орган, който обаче има основна роля в битката с COVID-19 сега. Именно те поучават ръководещите и наблюдават развитеето на болестта. Мерките, които са взимат, са в ръцете на локалната, а не централната власт. Кметовете преценят какво е нужно да се направи, с цел да се предотврати разпространяването на болестта, като крайна инстанция е държавното управление.

" Големият боязън сега е, че липсват задоволително болнични кревати в здравните заведения. В Нидерландия броят им е пет пъти по-нисък от този в Германия, да вземем за пример. Но държавното управление прави задоволително. Дори критиците на властта считат по този начин. Заради въведените ограничения сега разпространяването е намаляло и статистически сега - един болен заразява един здрав. Изглежда, че кривата стартира да се изравнява”, изяснява Марике.

По думите й хората са рационални и се приспособяват.

“В началото хората бяха в безспорна суматоха. Презапасяваха се, купуваха тоалетна хартия. После се успокоиха, държавното управление няколко пъти помоли хората да се успокоят и да оставят малко храна и за здравните служащи. Цялата хранителна промишленост е затворена. Ходи се единствено на пазар, а от заведенията можеш само да поръчваш храна, това е”, показа още младата жена.

Коментара записа Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР