Надпис, който започва с думите българските окупатори, се появи на

...
Надпис, който започва с думите българските окупатори, се появи на
Коментари Харесай

Вандали оскверниха български паметник в Ниш

Надпис, който стартира с думите " българските окупатори ", се появи на паметника-костница в нишкия квартал Ледена стена. Там са заровени повече от 2000 български бойци, убити по време на освобождението на Ниш през Втората международна война, оповестяват сръбски медии.
Този вандалски акт бе наказан от министъра на труда, заетостта, ветераните и обществените въпроси Зоран Джорджевич, съобщи БГНЕС.
Шовинистичният надпис на паметника от Втората международна война се появи през вчерашния ден и тази заран полицията охранява паметника, а служащи от комуналната работа в Ниш се пробват да се отстранен оскверняващите думи.
Като причинители са се подписали от " Службата за млади сърби ", които приканват д президента Александър Вучич да им помогне за пренасяне на костите на мъртвите българи от Ниш в София.
„ Българските нашественици не могат да бъдат освободители. Премести това в София, Вучич, реагирай “, са написали вандалите на паметника-костница.
Във войнишкия паметник-костница са положени останките на 2015 български бойци, които са били убити в последните боеве за освобождението на Югославия през Втората международна война. „ Като отраслов министър съдя този вандализъм, който е дело на човек, който ще бъде осъден. Ние като народ не стоим зад него, а развиваме положителни връзки с българите, които ние ще се стремим да запазим в бъдеще ", сподели Джорджевич.
Генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев сподели пред Радио Телевизия Цариброд, че ще последват дипломатически протестни ноти и той прави оценка случая като първичен шовинизъм.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР