Надежда Шопова, агрометеоролог в НИМХ, ПловдивПрез последните дни на февруари

...
Надежда Шопова, агрометеоролог в НИМХ, ПловдивПрез последните дни на февруари
Коментари Харесай

Проверете лозята за измръзване

Надежда Шопова, агрометеоролог в Национален институт по метеорология и хидрология, Пловдив

През последните дни на февруари и началото на март агрометеорологичната конюнктура се определяше от снежно и доста студено време. В началото на първия пролетен месец температурите паднаха под сериозните за зимуващите посеви (Чирпан и Казанлък минус 19° С; Стара Загора минус 22° С ). В края на седмицата и през празничните дни температурите се покачиха, само че останаха под нормалните за месеца. Имаше условия за формиране на поледици.

В земеделските региони на Южна България през най-студените дни снежната завивка беше равномерна и задоволително висока, с цел да отбрани растенията от измръзване. При избързалите в развиването си овощни дръвчета - бадеми, кайсии, праскови, джанки, при които беше записана фенофаза пъстър бутон и начало на разцвет, ниските температури доведоха до измръзване на плодните пъпки. Предвид записаните ниски температури следва да се извърши инспекция за измръзване и при лозята.

През интервала времето ще бъде несигурно, с валежи от дъжд,  позитивни минимални температури и оптимални стойности към 17° С. През почивните дни се чака доста мощен вятър.

Предвид падналите количества и плануваните валежи ще се следи преовлажнение в коренообитаемия почвен пласт. Само на обособени места е допустимо формиране на ледена кора, при което съществува и риск от евакуиране на посевите. Водно-физичните индикатори на почвата ще отсрочат подхранването с азотен тор, предсеитбените агротехнически и санитарни действия навън.

За информации и профилирани прогнози:

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР