Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота

...
Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота
Коментари Харесай

Алма - музата на деветимата творци

Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкоз гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Наричали я " музата на деветимата създатели " или " вдовицата на четирите изкуства ". Алма била брачна половинка, държанка и муза на най-знаменитите мъже на своето време. В записките си злословела по адрес на всеки от тях и по този начин и не е ясно дали въобще е обичала някого. Днес това е без значение - нейният облик останал вечен в творбите на влюбените в нея мъже, а историята й е съвсем легенда. Разказва я Каролине Бернард в книгата си " Музата на Виена " (изд. " Емас ", превод Величка Стефанова).

Густав Климт, Александер декор Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел - художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти, едни от най-великите създатели на Виенския сецесион, са били завладени от нейната хубост, сексапил и разсъдък.

Алма, 17-годишната заварена щерка на художника Карл Мол, към този момент е добила славата на най-красивата виенчанка и е станала притегателна фигура освен в известния салон на своите родители. Израснала измежду бохемата на Виенския сецесион, получила солидно за едно момиче обучение, девойката се изявява като надарена пианистка, скрито композира... И неизбежно става обект на интерес от страна на доста мъже, известни и не толкоз известни.

След няколко къси флирта, измежду които и с Густав Климт, Алма среща Густав Малер, преуспяващия шеф на Виенската опера, считан към този момент и за талантлив композитор. След няколко седмици бурна обич идва тайният годеж, а след това и сватбата, за която приказва цяла Виена. Двайсет и две годишната Алма навлиза в този брак с упованията за искра и безпределно благополучие. И в действителност като брачна половинка на един от най-големите музиканти на своето време тя води живот отвън нормите на всекидневието, живот, за какъвто биха мечтали доста дами. Цената е Алма да се откаже от своето аз и да бъде единствено ослепително допълнение към именития си брачен партньор...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР