Над половината от столичани живеят на шум, по-висок от допустимите

...
Над половината от столичани живеят на шум, по-висок от допустимите
Коментари Харесай

Големи изтезания тормозят над половината софиянци

Над половината от столичани живеят на звук, по-висок от допустимите правила. Основната причина - трафикът. През деня шумът е над безвредните граници за 56% от живеещите в София, а през нощта – за 57 на 100. Най-шумните места са главните пътни артерии. Вредният звук от колите идва от два източника – триенето на гумите с асфалта и моторите. Останалите източници също са от превоза – влакове, трамваи, самолети и огромните промишлени предприятия.

Днес общината показа обновена карта на най-шумните места. Както и какви ограничения ще предприеме, с цел да се оправи с казуса. Сред тях са пътни поправки, възстановяване на градския превоз и засаждането на така наречен зелени филтри. Високите децибели са нездравословни и по тази причина евродиректива задължава градовете да се оправят с казуса.

„ Нормата би трябвало да е под 60 децибела. Винаги на огромни пътни артерии е над 60 децибела”, сподели експертът по звук и трептения, инж. Николай Димитров.

„ Ще създадем още веднъж проект за деяние с допълващи ограничения. Предприехме и ремонтни действия по технология на така наречен безнаставов път, когато поставяме трамвайните релси, което пък в допълнение понижава шума. Само че колите, които минават от горната страна би трябвало да дават отговор на съответните характерности, с цел да не са и самите те излъчватели на този шум”, съобщи зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Как вреди шумът на здравето ни? Отоневрологът доктор Георги Ангов сподели, че въздействието на шума върху здравето е в няколко насоки.

„ На първо място високите равнища на звук, високите интензитети на звук въздействат върху слуховата система. Това въздействие на шума върху слуха е в две насоки – то поврежда слуховия нерв и това води до появяването на два съществени признака. Първото недоволство е пониженият слух – хората почват да не чуват добре. Второто недоволство е така наречен тинитус, което е индивидуален звук, т.е. хората споделят, че почват да им пищят ушите. Оттам насетне, откакто високият звук въздейства на слуховата система, стартира да въздейства върху всички други системи на организма. На първо място въздейства върху психиката”, изясни специалистът.

„ Най-обща нервност, изнервеност, появи на тревога, бодърствуване, от време на време хората изпадат в леки депресии в резултат на това хронично излагане на звук. Оттам към този момент, откакто душeвността се повреди, цялото тяло може да страда от хронично излагане на високи равнища на звук. Могат да се появят промени в храносмилателната система, в сърдечно-съдовата система, автоимунни болести, алергии и изобщо доста болести, които могат да се отключат”, сподели той за признаците и проблемите.

„ Обикновено пациентите идват главно със слухови проблеми, т.е. с понижение на слуха или индивидуален звук. Правим някои проучвания, които демонстрират какво е равнището на увреждане на слуховата система и къде е то – дали е в междинното, вътрешното ухо или слуховия нерв. След като се ориентираме за положението на слуховата система, подхващаме съответното лечение”, изясни докторът за диагностиката на този проблем.

„ Не единствено силата, а и продължителността на експозицията. Т.е. колкото по-продължително има резултат на акумулиране на нездравословното влияние, колкото по-продължително е изложен човек на високи равнища на звук, толкоз по-големи са вредите, които шумът оказва върху организма”, сподели лекарят.

Той добави, че няма нищо нездравословно в това, че някои хора заспиват на слаб звук, като да вземем за пример тв приемник или класическа музика.


Източник: Нова телевизия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР