Над половината от децата във Варна влизат в социални мрежи

...
Над половината от децата във Варна влизат в социални мрежи
Коментари Харесай

1/2 от децата във Варна прекарват в интернет повече от 5 часа дневно

Над половината от децата във Варна влизат в обществени мрежи най-малко 5 пъти дневно. 25 на 100 са в интернет пет и повече часа на ден. Това демонстрират резултатите от изследване измежду възпитаници от варненски учебни заведения. То е второ за последните няколко години. Между двете изследвания се регистрира позитивна наклонност – повече родители се грижат за настройките за дискретност на децата си.

Макар проучването да демонстрира лек спад на унизените в кибер пространството деца, към момента притеснително висок остава процентът на тези, по отношение на които е имало недопустимо отношение в мрежата. Агресивното държание в интернет постоянно се придвижва в действителния живот. Днешното цифрово потомство споделя малко от живота си онлайн и децата мислят, че могат сами да се оправят с заплахите в мрежата, само че това не всеки път е по този начин. Затова е доста значимо родителите да приказват с тях по тематиката.

Тревожен факт е, че близо 60 на 100 от децата у нас са били унизени в обществените мрежи. За съпоставяне в Европейски Съюз процентът е 50, а в Израел – 33 – един от най-ниските в света. Причината – учители и родители посвещават повече време на тази тематика с децата.

" Социалните мрежи, които употребяват децата и обществените мрежи, които употребяват родителите, са разнообразни и доста постоянно родителите просто нямат визия какви рискове се крият в тези други обществени мрежи, които са по-популярни измежду децата ", сподели проф. Владимир Бронфенбренер, създател на изследването.

Изследването демонстрира, че не се вижда особена разлика в навиците и времето за престой в мрежата измежду учениците. Приложенията, в които сърфират, също са идентични.

Разговорът на родителите с децата е от огромно значение за безвредното сърфиране в обществените мрежи, припомнят експертите.

" Много е значимо родителите да схванат какво вършат децата им в кибер пространството от една страна, въпреки това децата би трябвало да знаят, че в случай че има и най-малкото терзание в кибер пространството, би трябвало незабавно да го кажат на родителите си ", споделя проф. Владимир Бронфенбренер.

Най-често децата сърфират през мобилния си телефон. Всички са показали, че следват най-много настоящите за тях инфлуенсъри и ютубъри. Според психолози обществените мрежи имат мощен въвличащ резултат върху децата, те бързо стартират да споделят и да се доверяват.

" Всичко това води до един затънал живот, стоенето в къщи, изолацията. От там надлежно килограми, депресии, тревога. От друга страна – повишение на агресивността ", сподели детският психолог Сехер Гошкелова.

Повече са децата декларират подготвеност да приказват с родителите си, в случай че има опит да бъдат унизени онлайн. А родителите не трябва да подценяват тези сигнали.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР