Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили,

...
Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили,
Коментари Харесай

Три стотачки изяжда зимнината

Над половин минимална заплата или към 300 лева бихме изхарчили, решим ли да си приготвим зимнината в този момент. Сумата би ни стигнала за към 200 буркана - краставички, печени чушки, мешани туршии, домати, лютеница, компоти и сладко. Изгодата е най-голяма и можем да минем доста по-тънко, в случай че употребяваме плодове или зеленчуци лично произвеждане, само че след средата на октомври градините по дворовете на село към този момент са обрани, написа „ Монитор”.

По сергиите, както и през множеството месеци от годината доминира вносният зеленчук от близки и по-далечни земи. Най-много бихме икономисали от затварянето в буркани на мешаните салати и краставичките. В момента по пазарите към момента може да се откри бяло зеле по 50-60 ст. килото и моркови на същата цена. Така най-простата мешана салата от тези 2 зеленчука, затворена в буркани от по 850 грама с малко подправки би ни излязла не повече от левче за буркан.

В огромните магазини сходна опаковка се предлага над 2,50 лв., или печелим най-малко лев и половина на буркан. Печалбата тук е и в сигурността за наличието на буркана и за неналичието в него на оцет менте, знайни и незнайни консерванти от всевъзможен диаметър или кочани от зеле вместо усърдно нарязаните му листа или недобре изчистени моркови.

Домашното подготвяне на 24 елементарни буркана с царска туршия, по един за всяка седмица до края на зимата, в този момент биха ни коствали най-вече 20 лева По магазините опаковка от 950 грама се предлага най-малко за 3 кинта. Икономията в тази ситуация на буркан идва по не повече от половин лев, само че пък още веднъж става дума за добре подбрани първични материали.

Мешаната туршия в комерсиалните вериги върви по към 3-4 лева./кг. Домашно приготвена би ни излязла най-малко за 1,50 лева Домашната консерва от домати в края на втората десетдневка на октомври също би ни излязла към 2 пъти по-евтина. Все още по сергиите може да се намерят изостанали домати за консерви по 1,00 - 1,20 лева./кг. На тази цена един буркан от 800 грама би ни коствал на същата цена. По магазините опаковките с двойно по-малък грамаж потеглят от 1,15 лева и стигат до най-малко 2 пъти въпросната цена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР