Над хепатит С продължава да тегне стигма и болестта да

...
Над хепатит С продължава да тегне стигма и болестта да
Коментари Харесай

Хепатит С - случва се!

Над хепатит С продължава да тегне стигма и заболяването да се асоциира с използването на венозни опиати или безразборни полови контакти. Но едвам в към 5% от случаите заразяването става по полов път.

" Предразсъдъците във връзка с хепатита пречат за навременното лекуване на заболяването, защото инфектираните постоянно се срамят и отхвърлят да се подложат на терапия. 1/3 от хората, които се диагностицират при нас, отхвърлят да се лекуват. Ние не можем да ги задължим, а това, като се изключи че е рисково за самите носители на вируса, основава риск и за разпространяване на заболяването ", изяснява доктор Ирена Иванова, шеф на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

" Коварното на хепатита е, че той може да се развива латентно в организма в продължение на години, през които непреклонно поврежда черния дроб. Тъй като нямат никакви признаци и се усещат физически здрави, пациентите постоянно не ни имат вяра за степента на заплаха, на която са изложени ", споделя хепатологът проф. Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология. Той разяснява, че когато към този момент са налице признаци, заболяването е навлязла в напреднала форма и надлежно лекуването й, което е изцяло гратис за пациентите, е по-сложно и дълготрайно. " Въпреки това съумяваме да реализираме над 95% изцеление даже и при тези пациенти ", разяснява проф. Антонов.

Има доста способи, с изключение на по полов път, за заразяване с заболяването, които нямат нищо общо с рисковото държание. Сред аргументите могат да бъдат:

* Преливане на кръв и кръвни артикули преди 1992 година (Вирусът на хепатит С е открит едвам през 1989 година и до тогава кръвните артикули не са били изследвани за съществуването му);

* При оперативни интервенции в предишното

* При зъболекарски операции преди откриването на вируса;

* При пациенти на хемодиализа, защото почистването на машините, които пречистват кръвта, е трудно;

* При някои козметични операции. Съществува действителна заплаха от предаване на хепатит C в салон за хубост, в случай че не се съблюдават деликатно стандартите за сигурност. Въпреки че някои принадлежности, употребявани от маникюристите, козметиците или при слагане на пиърсинг би трябвало да бъдат за еднократна приложимост, това не всеки път се случва;

* При правене на татуировки с нестерилни принадлежности.

Затова експертите предлагат:

Ако сте над 40 години или сте младеж, който постоянно посещава салоните за хубост, има татуировки, не пропускайте да се изследвате един път годишно за хепатит.

Тестът лишава единствено няколко минути, неусетен е, няма ограничавания по отношение на предишна консумация на храна и питиета, а може да ви спести доста проблеми в бъдеще!

УМБАЛ " Св. Иван Рилски " продължава акцията за поощряване на тестването за хепатит С. До края на 2019 година в работни дни сред 8 и 14 ч. всеки може да се изследва гратис за хепатит С в централната лаборатория на болничното заведение. Не е належащо авансово записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чиито проби се окажат позитивни, ще бъдат съветвани гратис от гастроентеролог и ориентирани за по-нататъшно лекуване в Клиниката по гастроентерология, където се намира един от най-големите центрове за лекуване на вирусни хепатити.

Този път самодейността е под мотото " Хепатит С - случва се! ", като акцентът е върху по-малко известните способи за заразяване с вируса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР