Над един милион гърци са загубили жилищата си заради непогасени

...
Над един милион гърци са загубили жилищата си заради непогасени
Коментари Харесай

Над 1 млн. гърци са останали без жилища заради дългове

Над един милион гърци са изгубили жилищата си поради непогасени отговорности към банките, писа в. "Катимерини ", представен от БГНЕС. Според изданието всеки ден управляващите конфискуват парцели на длъжници.
Всеки, който има дълг даже от 500 евро, може да си загуби жилището при онлайн търговете на парцели, които се организират от края на ноември. Те се отнасят за добитите имущества с бизнес заеми, или парцели на гаранти на неприятни длъжници, които не са предпазени от закона за неплатежоспособни семейства. Възобновяването на търговете беше придружено от огромни митинги пред съдилищата в Атина, като се стигна до съществени конфликти сред стачкуващите и полицията. Вчера поради поредна проява търговете още веднъж бяха спрени за идващите две седмици, заяви електронното издание "Български вести ". Гръцкото държавно управление пое ангажимент пред интернационалните кредитори от Европейски Съюз, ЕЦБ и МВФ да реши казуса с "лошите заеми ".
Гърците реагират доста остро, откакто даже домове на стойност под 100 000 евро могат да бъдат продадени на търг, макар обещанията на държавното управление, че съществени жилища на стойност под 300 000 евро са предпазени. В окръжните съдилища в цяла Гърция имало случаи, при които са отнети парцели, чиято оценка е по-малко от 100 000 евро, даже и под 50 000 евро, твърди "Български вести ". Прагът от 300 000 евро за отбрана на съществени жилища изтича в края на годината, а от 2018 година той ще падне до 200 000 евро.
Междувременно стана ясно, че гръцките фермери още веднъж може да блокират границите. Днес те вземат участие в общата стачка в страната, а в неделя се събират да вземат решение за бъдещите си протестни дейности. Не е изключено още веднъж да тръгнат с тракторите си към границите. Фермерите стачкуват против нарастването с 2% на осигурителните вноски, както и против решението осигурителните вноски да не се приспадат от налога, а да се смятат за приходи и да се таксуват с налог.

СТАЧКА
Общонационална стачка е оповестена през днешния ден в Гърция, като в нея ще вземат присъединяване най-големите синдикати в страната - Съюзът на държавните чиновници, Общата федерацията на трудещите се, преподаватели и Общогръцката федерация по мореплаване. Протестът ще обхване и публичния превоз в Гърция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР