Над две трети от общините искат пътни участъци около градовете

...
Над две трети от общините искат пътни участъци около градовете
Коментари Харесай

Кабинетът освободи от винетка 155 км пътища край София и Варна

Над две трети от общините желаят пътни сектори към градовете да бъдат освободени от винетна такса от леките коли. Същото желаят и някои министерства за колите си. Засега държавното управление удовлетвори настояванията единствено на София и Варна.

За 115 км пътни сектори към София, в това число Софийския околовръстен път и Северната скоростна дъга, няма да се дължи винетна такса, както и за 40 км към Варна, включително пътят до пътния възел за летището на автомагистрала " Хемус ", реши Министерският съвет в четвъртък, откакто направи промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса за прилагане на пътната инфраструктура.

Няма информация какъв брой ще заплащат двете общини на АПИ за поддържането на пътищата. Най-вероятно това ще стане ясно след подписването на споразуменията сред Столична община и Варна с пътната организация. Преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че поддръжката на пътищата без винетка ще коства на локалната власт 500 000 лв. на година, а от пътната организация оповестиха сумата от 8 млн. лв..

За освободените от винетна такса 155 км пътни сектори обаче ще се заплаща тол такса от колите над 3.5 тона, подсети министърът на районното развиване Петя Аврамова.

До решението на държавното управление се стигна след серия от митинги в редица обитаеми места, измежду които София, Пловдив, Русе. Напрежението беше предизвикано, откакто на 19 февруари от АПИ се похвалиха, че единствено за един ден 730 притежатели на коли ще получат електронен фиш за шофиране без електронна винетка, без да посочат каква част от тях са засечени по пътища в градовете, които са част от републиканската пътна мрежа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР