Над две трети от футболни топки в света са произведени

...
Над две трети от футболни топки в света са произведени
Коментари Харесай

Държавата, в която се произвеждат над две трети от футболни топки в света

Над две трети от футболни топки в света са създадени в пакистанското градче Сиалкот в една от 1000-та заводи. Там се създават топките Adidas Al Rihla, формалната топка на Световното състезание по футбол през 2022 година в Катар.

Около 60 000 души са заети в произвеждане на футболни топки, което е към 8% от популацията на града. Често те работят дълги часове и шият на ръка, споделя Bloomberg.

80% от футболните топки, създадени в града, са с ръчни шевове, което прави топката по-издръжлива.

Един от производителите Anwar Khawaja Industries заплаща на шивачите получават почти 160 рупии - към $0,75 на топка. За всяка топка са нужни три часа с цел да бъде направена. При три топки дневно шивачът може да завоюва към 9600 рупии на месец. Дори за безпаричен район заплатите са ниски.

Компонентите на синтетичната кожа за произвеждане (памук, полиестер и полиуретан) идват от разнообразни страни. За най-евтините топки се употребяват китайски материали, а за по-качествени - южнокорейски. За всички топки, предопределени за немската Бундеслига или други европейски лиги, се употребяват съставни елементи от Япония.

Традиционна топка се състои от 20 шестоъгълника и 12 пентагона, съвединенти с шевове. Все по-голям брой футболни топки се " сглобяват " с горещо лепило или така наречен термо залепване. Тези топки са с високо качество, само че по-евтини за произвеждане, по-скъпи за превозване и за разлика от зашитата топка, не могат да бъдат ремонтирани.

Готовите футболни топки минават през проби, с цел да дават отговор на стандартите на FIFA.

В международен мащаб хората купуват към 40 милиона футболни топки всяка година и се чака продажбите да скочат по време на Световното състезание.

Повечето служащи, които шият топките, са дами. Мъжете нормално работят в разнообразни стадии от индустриалния развой, приготвят материали или тестват качеството. Преди влизането в действие на трудовите разпореждания през 1997 година във фабриките в Сиалкот даже наемат деца над 5 години дружно с техните родители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР