Над два пъти по-голяма печалба отчита държавният газов оператор Булгартрансгаз

...
Над два пъти по-голяма печалба отчита държавният газов оператор Булгартрансгаз
Коментари Харесай

Печалбата на "Булгартрансгаз" към средата на годината е 115 млн. лева

Над два пъти по-голяма облага регистрира държавният газов оператор " Булгартрансгаз " за първите 6 месеца на тази година по отношение на същия интервал на 2021-а - 115 против 55 милиона лв.. Резултатът е ненапълно неочакван на фона на понижените съветски доставки и лимитираното ползване в страната - има спад с 14%.

По-детайлен разбор на данните обаче демонстрира, че огромна част от позитивния финансов резултат идва от предоставените услуги по балансиране, както и поради повишен директен транспорт към Сърбия по " Турски поток ", въпреки че последното е по-скоро счетоводна интервенция, защото " Газпром " още предходната година. Положителен резултат има и от валутните курсове, най-много от повишаването на $, защото част от депозитите на компанията са в тази валута.

Приходите на " Булгартрансгаз " са се нараснали с внушителните 72% до 423 млн. лева Това се дължи на растеж от 80 млн. лева при постъпленията от директни такси, 65 млн. лева за работен газ за компресорите (който обаче по-късно се регистрира и като разход), както и 39 млн. лева от услуги за балансиране. Последните две са свързани с цената на газа, която през интервала е било в пъти по-висока по отношение на предходната година.

Това обаче не е задоволително, с цел да се построи цялостна картина за финансово положение на сдружението, което в последните години има съществени задължения заради инфраструктурни планове като " Турски поток ".
Реклама
Дългосрочните отговорностите към банки понижават с съвсем 100 милиона, само че все пак остават огромни - са 936 млн. лева, а краткосрочните са още 242 милиона и порастват със 72 млн. лева Или общо единствено заемите на " Булгартрансгаз " са 1.21 милиарда лв. и остават съвсем непроменени.

Като цяло обаче пасивите на сдружението се усилват - от 2.65 милиарда лева до съвсем 2.7 милиарда. И то в случай, че част от предоставените от " Гaзпром " предплатени суми за директните такси, които се водят като пасив, са приспаднати през миналия интервал и действително понижават със 185 млн. лева
Пренос от кое място, накъде
Данните от доклада демонстрира, че в страната " Булгартрансгаз " действително е доставил по-малко количества природен газ през първите 6 месеца на 2022 година От миналогодишните 1.9 млрд м3 има спад с 14% и в този момент са били транзитирани 1.6 млрд м3. Най-голям спад (-27%) е имало през април, когато " Газпром " износ спря подаването към България. През май и юни понижението е приблизително 18%. До огромна степен по-малкото количества може да обяснят с високите цени и оптимизациите, които потребителите вършат.

Освен това доста е намалял преносът на природен газ към всички страни в близост, с изключение на към Сърбия (през " Турски поток " ). Например, към Гърция спадът е с 20%, а към Румъния - с над 50%. За сметка на това съвсем тройно се нараснало подаването към Сърбия (и към Унгария) - стартирането на " Турски поток " се случи при започване на 2021 година, само че до октомври същата година потенциалът му беше най-малък, защото компресорите към момента не работеха.
Реклама Как върви нагнетяването в " Чирен "
Балансът на съхранението на газ в хранилището в " Чирен ", предстоящо е в интерес на добитите количества за първото полугодие на 2022 година, когато е зимния пик (януари, февруари и март). Добити са 295 млн. м3, а са били нагнетени 224 млн. м3 (основно през май и юни) в хранилището, чийто потенциал 550 млн. м3. В съпоставяне с предходната година обаче нагнетяването е вървяло доста по-добре и към този момент

Към момента хранилището е цялостно на 65% и продължава да се запълва с положителни темпове, което дава известно успокоение за зимата.
Свързани публикации В основен миг " Булгаргаз " се оглавява от някогашния червен народен представител Деница Златева 16 август 2022, 20:30 Компаниите с най-вече активи: Пълен енергиен заряд 4 август 2022, 09:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР