Над 9500 са домакинствата, подали заявления за безплатна подмяна на

...
Над 9500 са домакинствата, подали заявления за безплатна подмяна на
Коментари Харесай

Над 9500 домакинствата в София искат безплатна подмяна на печките им с екологични варианти

„ Над 9500 са семействата, подали заявки за безвъзмездна замяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични разновидности. Семействата могат да изберат нови климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление. Кандидатстването продължава и сега “. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова при инспекция на монтаж на климатици в регион „ Триадица “.

Безплатната замяна на печките на дърва и въглища е част от ограниченията на Столична община за понижаване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна стратегия „ Околна среда “ и стратегия LIFE на Европейския съюз.

„ Хамалогията за носене на дърва по стълбите и почистването е огромна. При климатика с щракването на едно копче е топло в цялото жилище “, показа Евдокия Джонгарска, в чийто дом бяха инсталирани нови климатици на мястото на парно на дърва. " Т ази стратегия е доста хубава, а най-важното е, че е добра и за въздуха, които дишат децата и внуците ни “, уточни още тя.

„ Благодаря на всички хора, които се включват и подменят старите си печки. Последните ни разбори демонстрират, че 56% от замърсяването на въздуха през зимата идва от отоплението на дърва и въглища “, изясни кметът Фандъкова.

55 000 семейства в Столична община се отопляват на твърдо битово гориво , като над 3000 от тях живеят в централните столични региони, сочат данни от последното броене.

„ Основната ни цел е възстановяване качеството на въздуха посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици от битово отопление. Формулярите за безвъзмездна замяна се подават в районната администрация, в която се намира парцелът им “, изясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Всички семейства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са притежатели на парцелите, в които живеят, могат да аплайват за изцяло безвъзмездна замяна на отоплителните им уреди по стратегия „ Околна среда “. Те могат да избират сред до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори . Уредите са с разнообразни мощности съгласно размера и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с разнообразни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на парцел.

Документите за кандидатстване, изискванията за присъединяване и допустимите други възможности за отопление са налични, както и на място във всяка районна администрация.

За улеснението на жителите е създаден и, с цел да изчислят какъв е най-подходящият отоплителен апарат за потребностите на семейството.

Домакинства от кварталите „ Абдовица “, „ Димитър Миленков “, „ Филиповци “, „ Требич “, „ Обеля “, в.з. „ Малинова котловина “ и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да аплайват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 година се одобряват и заявки за климатици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР