Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на

...
Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на
Коментари Харесай

9500 домакинства са кандидатствали за безплатна подмяна на отоплителните уреди в София

Над 9500 семейства са подали заявки за безвъзмездна замяна на старите си отоплителни уреди на въглища и дърва с нови екологични разновидности.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на монтаж на климатици в регион " Триадица ".

Кандидатстването продължава и сега, като фамилиите могат да избират сред нови климатици, радиатори за централно отопление, както и уреди на газ или пелети.

Подмяната на отоплителните уреди се финансира от оперативна стратегия " Околна среда " и стратегия LIFE на Европейския съюз. Целта е да се усъвършенства качеството на въздуха посредством понижаване на фините прахови частици.

56% от замърсяването на въздуха през зимата идва от отоплението на дърва и въглища, посочи Фандъкова и благодари на присъединилите се в плана.

Данни от последното броене сочат, че 55 000 семейства в Столична община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните региони.

За безвъзмездна замяна на отоплителните уреди могат да аплайват всички семейства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са притежатели на парцелите, в които живеят. Формулярите за това се подават в районната администрация, в която се намира парцелът, изясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Изборът варира сред до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с разнообразни мощности съгласно размера и кубатурата, която ще се отоплява в жилището.

Домакинствата, поискали нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с разнообразни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на парцел.

Документите за кандидатстване, изискванията за присъединяване и допустимите други възможности за отопление са налични на страницата на Столична община (), както и на място във всяка районна администрация.

Разработен е и електронен калкулатор, посредством който жителите могат да изчислят какъв е най-подходящият отоплителен апарат за потребностите на семейството: 

Домакинства от кварталите " Абдовица ", " Димитър Миленков ", " Филиповци ", " Требич ", " Обеля ", в.з. " Малинова котловина " и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да аплайват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 година се одобряват и заявки за климатици.
 9 столични региона стават зона без дърва и въглища от 2025 година
9 столични региона стават зона без дърва и въглища от 2025 година

Напълно не разрешават отопляването на твърдо гориво от 2029 г?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР