Над 90 разработки ще видят столичани на първото издание на

...
Над 90 разработки ще видят столичани на първото издание на
Коментари Харесай

Журавльов: Роботи, модели на СУ-27, СУ-37 и авиосимулатор на първия техно- фестивал „От винта!” в РКИЦ


Над 90 разработки ще видят столичани на първото издание на Международния юношески фестивал за научно-техническо творчество „ От винта!” в София, което се открива на 27 април т.г. и ще продължи на 28 и 29 април в Руския културно-информационен център. Сред експонатите са безпилотен авиационен камплекс Ера-5”, „ Устройство за тренировки на летци и космонавти”, първият български авиосимулатор „ Фотоника”, радиоуправлявем модел на самолета СУ-27 и стендов модел на самолета СУ- 37, модели на самолетите VTOL Stanser RSG-5 и Boeing-747, слънчев аероплан TwinRay Aircraft, телеуправляем подводен уред „ Кусто”, скоростен многофункционален тримаран, робот, който рисува.

Павел Журавльов, началник на представителството на Россътрудничество в България и шеф на Руския културно-информационен център, споделя в изявление за БГНЕС детайлности за тази демонстрация, в която към 100 изобретатели от България и Русия – възпитаници, студенти, докторанти и млади експерти ще покажат своите модели и разработки.

БГНЕС: Г-н Журавльов, какво съставлява Фестивала „ От винта!” и по какъв начин се стигна до неговото първо осъществяване в България в края на тази седмица в Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София?

Павел Журавльов: В нашите зали и изложбени пространства от 27 до 29 април т.г. ще се състои за първи път в България неповторимо събитие- Международния фестивал за младежко научно-техническо творчество „ От винта!”. Той се организира в Русия от 2005 година и е част от огромни механически конгреси като Международния авиокосмически салон МАКС, HeliRussia, Морския салон в Санкт Петербург и други
Идеята да се организира фестивала в България породи преди към година- при нас се срещнаха ръководителят на „ От винта!” Виктория Соболева, представителите на Россътрудничество, на неправителствената организация „ Авиационно-космически форум- България”, както и учени и преподаватели от София- проф. Георги Чобанов, доцент Димитър Младенов, студенти и докторанти от СУ”Св. Климент Охридски”. Така се стигна до събитието, което следва в края на седмицата в РКИЦ.
Искам да подчертая, че Фестивала „ От винта!” в София не е държавна самодейност, а плод на напъните и очакванията на младите изобретатели от България Недислав Веселинов, Мариан Михайлов, Апостол Апостолов, Дамян Иванов и Елина Христова, които участваха в най-големите авиокосмически конгреси в Русия от 2013 година до момента. Техните изобретения привлякоха вниманието и се радваха на триумф. През 2016 година в границите на програмата „ Новото поколение” в Русия на представителите на България бе връчен символичния винт с цветовете на българското и съветското знаме персонално от министъра на индустрията и търговията Денис Мантуров. Това послужи като тласък фестивала „ От винта!” да се организира и в България.

БГНЕС: Какво съдържа програмата на фестивала?

П.Ж.: Почти 100 млади изобретатели ще вземат участие на фестивала със свои разработки и модели- към 60- от България и 40- от Русия. Изложението е отворено и за други младежи с научни и механически гении от прилежащи на България страни и от Европа, само че това уповавам се да стане, когато самодейността набере сили. Имаме три посоки - изложбена, научно-образователна и интерактивно-развлекателна част. В изложбената стратегия ще има 4 раздела- авиокосмонавтика, конструиране на морски съдове, робототехника и нововъведения за града.
В научно-образователната част ще бъдат показани нови, изобретателни формати на работа, така наречен Хекатон, на който експерти от разнообразни области в създаването на програмното обезпечение- програмисти, дизайнери и мениджъри ще работят над решението на даден проблем. Руски и български студенти ще се състезават кой е по-добър в инженерната област- двата тима ще сглобяват безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност на особено трасе.
А в така наречен зона Makerspace участници на възраст от 3 година до 30 година ще сглобяват и пускат да летят модели на самолети, ще има Мастер клас и състезание сред модели на корабчета, лаборатория по 3D моделиране, Мастер клас по подводна роботехника и ръководство на подводни роботи. Интересно ще бъде и в интерактивния развлекателен блок- участници и посетители ще пробват уменията си на първия български авиосимулатор, ще има надпревари с роботи, състезания и други Поканили сме и представители на бизнеса, на научните среди, които ще се срещнат от близко с концепциите и моделите на младите изобретатели. Може би, ще проявят интерес и ще предложат помощ на част от тях в границите на своите и на бъдещите национални и взаимни планове.

БГНЕС: На форума, на 28-ми април, ще заседава и работна група по образованието на Междуправителствената руско-българска комисия за стопанска система и научно-техническо съдействие. Какви вести се чакат оттова?

П.Ж.: Самият факт, че комисията ще заседава в границите на фестивала „ От винта!” демонстрира високото равнище на форума. Комисията не бе задоволително дейна през последните години и в този момент се надяваме, че това събитие ще послужи като рестарт и за други работни групи, както и на скорошна среща на съпредседателите й на междуправителствено ниво- съветският министър на индустрията и търговията Денис Мантуров и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова. Силно имаме вяра, че съдействието сред висшите образователни заведения на двете страни ще продължи, тъй като това е сфера, в която се образоват най-хубавите фрагменти и в нея не би трябвало да има никаква политика.

БГНЕС: РКИЦ като част от Россътрудничество има намерение ли да подкрепя и развива по-активно концепциите и деянията на децата, студентите и младите експерти в научните и инженерните дисциплини? Какви са Вашите планове отсега нататък?

П.Ж.: Провеждането на фестивала „ От винта!” е част от наш по-голям ангажимент- да развиваме мега планове за интернационално младежко съдействие в областта на науката и технологиите. Вече сме се договорили с сътрудниците ни от България въз основата на този фестивал да създадем непрекъснато настоящ център за младежите, който в работен проект сме нарекли Еврицентър / асоциацията е с именития възклик на Архимед: „ Еврика!”/. Смятаме това да е непрекъснато настояща площадка, на която в действително време интересуващите се да получават отговори на вълнуващите ги въпроси в областта на науката, технологиите и изобретенията. Възнамеряваме през 2018 г.- 2019 година да формираме клъстър в това евристично направление, с цел да притеглим младежи, които с ръцете и очите си да се допрян до най-хубавите мостри на научно-техническите изобретения, а и да основават такива. Това, евентуално, ще им помогне да изберат за себе си занимание, което да ги развлича или специалност, в която има творчество и бъдеще. Замислили сме в Еврицентъра да има поле за изява и развлечение на членовете на цялото семейство, което може да прекара добре свободното си време.
----------------------------------------------------------
Основни медийни сътрудници на Фестивала „ От винта!” са Информационна организация БГНЕС и National Geоgraphic- България.

Организаторите на събитието канят всички, които имат ползи в областта на авио и галактическите технологии, на роботите, на морските съдове, на пробните разработки в промишлеността, на 3D моделирането да заповядат на формалното разкриване на фестивала „ От винта!” на 27 април т.г. от 12 ч. в Руския културно-информационен център на ул. „ Шипка” 34 в столицата, както и на 28 и 29 април, когато ще могат да видят и да вземат участие в другите му прояви. Програмата на Фестивала ще бъде оповестена на интернет страниците на РКИЦ- bgr.rs.gov.ru и на Авиационно-космически форум- България - asforum.org
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР