Над 800 участници събира Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на

...
Над 800 участници събира Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на
Коментари Харесай

Стотици участници на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници събира Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора. Колоритното голям брой от кукери, бабугери, арапи, васильовци и други си дава среща през днешния ден от 10:30 часа на площада пред Съдебната палата в града. Организатори на фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за поддръжка за личностно развиване, Общество за фолклор и Народно читалище " Николай Лилиев 2005 ", съобщи БГНЕС.

За присъединяване в един от най-колоритните и атрактивни фестивали идват общо 23 групи от цялата страна. Най-малките участници са от три детски градини от Стара Загора – " Българче ", " Светлина " и " Загоре ", както и детско-юношески състав от Хисар. В игрите ще се включат още групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Това заяви главният уредник на фестивала учен Крум Георгиев.

Всеки от участниците в маскарадните игри ще показа характерен за родното си място бит. Компетентно жури ще прави оценка изявите. Негов ръководител е доцент Ангел Янков, а членове: акад. Крум Георгиев, доцент Евгения Иванова, Юлия Славова и Кирил Кирчев. Групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния конгрес и ще дефилират по Античната улица.

Според акад. Георгиев едни от най-интересните участници са тези от село Отец Паисиево, които ще се появят с триметрови маски, тези от Оборище пък ще дойдат с автентично черешово топче, а калоферци идват с техен автентичен гайдарски оркестър. Ще има още доста забавни участници, дават обещание уредниците.

Традиционната Улица на занаятите пък стартира още на 16 март. Занаятчии от цялата страна ще разположат сергиите си по западния тротоар на бул. " Руски ". Старозагорци и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и други творби на майсторите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР