Над 800 души позвъниха на нацоналната линия за късен Паркинсон,

...
Над 800 души позвъниха на нацоналната линия за късен Паркинсон,
Коментари Харесай

Над 800 души позвъниха на нацоналната линия за късен Паркинсон



Над 800 души позвъниха на нацоналната линия за късен Паркинсон, 250 се съветваха гратис при невролог, оповестяват от Българското сдружение по неврология и на Националната организация на хората заболели от късен Паркинсон. Прегледите са част от “, която започва през ноември 2020 година и се осъществя в разгара на втората вълна на пандемията от COVID-19.

На 11 април означаваме Световния ден за битка с заболяването на Паркинсон, която в България визира 12-13 000 души, над 1 200 от тях са в късна фаза на болестта.

пациенти с към този момент открита паркинсонова болест.

В акцията се включиха 11 невролози от 7 града в страната. Специалистите осъществяваха прегледите при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения и без да позволяват скупчване на хора пред кабинетите.

Болестта визира основно мъже и дами над 50 години и е познато най-много с присъщото за него „ трептене “. Намаляване силата на гласа, загубата на подушване, промени в почерка на човек обаче са измежду признаците, които рано издават болестта.

За болните съществуват съвременни лечения, които могат да облекчат положението им, само че те биват избирани и прилагани от експерти при строго самостоятелен метод към всеки пациент. Целта е те да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развиването на заболяването. В България разполагаме с всички благоприятни условия за добър надзор на болестта, които се ползват и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се заплаща напълно от здравната каса.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР