Над 80 отбора кандидатстваха в конкурса за иновации на Samsung

...
Над 80 отбора кандидатстваха в конкурса за иновации на Samsung
Коментари Харесай

Над 80 отбора кандидатстваха в конкурса за иновации на Samsung Solve for Tomorrow


Над 80 тима аплайваха в състезанието за нововъведения на Samsung Solve for Tomorrow

В идващия стадий на българското издание на състезанието не престават 9 хрумвания
-->
София – 29 ноември 2022 година – Над 80 хрумвания бяха изпратени в първото издание на състезанието на Samsung България Solve for Tomorrow. Всяка от тях трябваше да предложи решение, с което да усъвършенства живота на хората и общностите към тях посредством използването на умения свързани с просвета, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене.

Журито на състезанието прегледа и оцени всички получени хрумвания. Общо 9 тима бяха определени да продължат в идващия стадий на програмата, събирайки най-високи оценки от журито.

В категория Безопасност и опазване на здравето това са:

Spot Walk от МГ от “Баба Тонка ”, Русе с концепция за приложение, което подтиква хората да бъдат дейни, като снимат забележителностите в града, научават забавни обстоятелства за историята на постройките. Te получават особено основана парична единица, която може да бъде разменена за действителни награди.

Cobalt Call от ЧЕСУ “Дорис Тенеди ”, София оферират интелигентна кутия, конфигурирана на обществени места за незабавна помощ при астма, алергии, инфаркт или инсулт,
Абитуриентски мъжки костюми
диабет и припадъци.

Фитонциди в кутия за самун от Варненска комерсиална гимназия “Георги Стойков Раковски ” – устройство, което генерира растенция с фитонцидни свойства за удължение на периода на предпазване на разнообразни артикули.

В категория Социално тъждество определените полуфиналисти са:

RELiWORK от Английска езикова гимназия “Гео Милев “, Русе оферират новаторска платформа, в която малолетни младежи могат да намират работа безвредно и при прецизно съблюдаване на законовите условия.

Цветен свят от СУ „ Сава Доброплодни “, Шумен и ОУ „ Александър Георгиев-Коджакафалията “, Бургас оферират серия от компактни и комфортни устройства в помощ на хората със зрителни усложнения, посредством чиито датчици могат да се разчитат цветове, да се възпроизвежда смисъла на букви или да се засичат евентуални закани.

Достъп до работа на хора с увреждания от 30. СУ “Братя Миладинови ”, София оферират новаторска платформа, в която хора с увреждания могат да потърсят работа и да получат поддръжка при реализацията си на пазара на труда.

Избраните тимове в категорията Околна среда и климат са:

VTOL-AIR POLLUTION DETECTOR от МГ “Д-р Петър Берон “, Варна с концепция за летателен уред, който мери праховото замърсяване, изследва и записва

метеорологични данни, посредством което демонстрира промените в параметрите над дадена географска област, с цел да да се проследят последствията от избрани дейности върху околната среда.

Project PGDSave Water от ПГДС, Хасково оферират надграждане на ВиК инсталациите с спомагателен контейнер, който разрешава повторна приложимост на употребяваната вода.

Иновативен резервоар за саморазпределяне на битови боклуци от СУ “Петко Рачов Славейков ”, Видин, който разпознава другите боклуци посредством специфичен датчик.

Всеки от определените екипи ще има опция да премине през менторска стратегия и да сътвори първообраз на концепцията си, който ще бъде показан по време на особено събитие на финала на Solve for Tomorrow България през идната година.

Кандидатстването по програмата стартира в края на септември и продължи доникъде на ноември. Над 200 възпитаници и повече от 60 учители се включиха в пилотното издание на самодейността. Най-много хрумвания бяха получени от екипи от град София – 16, а представители на общо 22 града и 1 село изпратиха своите оферти за усъвършенстване на живота на хората. Категорията Околна среда и климат провокира максимален интерес измежду учениците и получи близо 30% от концепциите.

В бързоразвиващото се време на софтуерни нововъведения, Samsung създава програмата с концепцията

да увеличи интереса на младежите към образованието по просвета, технологии, инженерство и математика и чувствителността към локалните провокации. Едновременно с това участниците в нея имат опция да се приготвят с компетентности, които ще им бъдат нужни за решение на проблеми в бъдеще и по какъв начин да употребяват уменията " 4К " (креативност, сериозно мислене, колаборация, комуникация) посредством планово основани образования.

Конкурсът Solve for Tomorrow има и специфична категория, ориентирана към учителите. Тя е обвързвана със основаване на извършения с добавена действителност (AR) с инструмента Smart CreatAR. Кандидатстването за нея е отворено до 24:00 ч. на 31.01.2023 година, а до 06.02.2023 година ще бъдат оповестени 3 полуфиналисти, които също ще вземат присъединяване във финалното събитие на самодейността.

Инициативата Solve for Tomorrow е част от световната политиката за корпоративна обществена отговорност на Samsung. Започнала през 2010 година все още е достигнала до 2 милиона възпитаници в 58 страни и отразява потребността от използване на новаторски и забавни подходи в образованието, които да развиват уменията на учениците.

В България Solve for Tomorrow се развива пилотно през актуалната година и с изключение на състезанието, дава и безвъзмездни образования за учители от цялата страна по дизайн мислене и

основаване на образователно наличие с добавена действителност (AR). До момента са се провели 16 образования, в които се включиха над 320 учители от 36 града. Целта на образованието бе да подкрепи учителите в подготовката на младежите за присъединяване в състезанието посредством използване на планово основано образование и поощряване на STEM уменията. Обученията се провеждат от фондация " Образование 5.0 ", сътрудник на Samsung България в този план. Информация за графика им може да бъде получена на уеб страницата на фондацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg