Над 80% от децата през последната година са получавали съобщения

...
Над 80% от децата през последната година са получавали съобщения
Коментари Харесай

Над 80% от децата са били обект на кибер-тормоз поне веднъж

Над 80% от децата през последната година са получавали известия в цифровото пространство, които са ги тормозили, като най-голям е процентът при децата от 9 до 11 години – 86%. Такива тревожни данни бяха огласени от Георги Апостолов, координатор на Центъра за безвреден интернет по време на първата Родителска среща „ От нас зависи! “. Събитието беше проведено от Теленор в партньорство с Центъра за безвреден интернет, Асоциация Родители и уеб сайтът „ Майко Мила! “.

97% от българчетата употребяват интернет, а 93% от тях влизат в международната мрежа всеки или съвсем всеки ден, главно употребявайки обществените медии. Във Фейсбук 40% от профилите на деца са обществени, което води до редица проблеми за тяхната сигурност, изключително при завишаване на възрастта им при регистрация, каквато е елементарната процедура, заяви още Георги Апостолов.

80% от децата декларират, че знаят по какъв начин да качат лично видео наличие в интернет и ние не би трябвало да ги стопираме да се изявяват, само че би трябвало да ги срещнем с рисковете, които това носи след себе си и да се възползваме от наличните принадлежности, които ще засилят тяхната сигурност, добави той.

„ Децата сред 8 и 14 години са най-застрашената група консуматори в интернет пространството, заради нежната си възраст и липса на житейски опит. Най-често случаите с кибер-тормоз са свързани с деца, живеещи в проблематична фамилна среда или в семейство, в което има липса на надзор и заинтригуваност за това какво се случва с техните деца, до момента в който са пред компютъра. Фактът, че детето е в прилежащата стая към този момент не е задоволителен, с цел да сме спокойни, че всичко е наред, в случай че в стаята има компютър “, съобщи комисар Явор Колев, шеф на отдел „ Трансгранична проведена престъпност “ към ГДБОП, разказвайки пред родителите за „ Педофилите в интернет “. „ Статистиката сочи, че най-малко 1% от популацията е формирано от педофили или хора, които имат полов интерес към деца. Това за България значи над 50 000 индивида, от които би трябвало да пазим децата си “, добави той.

Какво би трябвало да знаем за децата си и по какъв начин да бъдем сполучливи цифрови родители, какви са заканите в онлайн общуването и защо децата употребяват обществените мрежи бяха единствено част от горещите тематики, показани пред първото потомство цифрови родители. Яна Алексиева, изпълнителен шеф на Асоциация Родители и Жюстин Томс, експерт с богат опит по онлайн медии и онлайн маркетинг, преведоха родителите през необятните глъбини на онлайн пространството и им показаха опциите и заканите, а Деян Благоев, шеф на Bulbera, успокои страховете им, като показа елементарно решение за надзор - първото българско приложение за таблети и смарт телефони Protect Your Kid.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР