Над 700 лекари и медицински специалисти от канадската провинция Квебек

...
Над 700 лекари и медицински специалисти от канадската провинция Квебек
Коментари Харесай

В Канада лекари протестират, защото заплатите им са твърде...високи

Над 700 лекари и медицински експерти от канадската провинция Квебек са се присъединили в протестна петиция против нарастването на личните си заплати, контрактувано от локалните синдикални организации.

Според протестиращите възнагражденията им са към този момент прекомерно високи и непропорционални на тези на останалите здравни служащи. Те упорстват парите за нарастване на заплатите им да бъдат употребявани за възстановяване възнагражденията на медицинските сестри или да бъдат върнати в здравната система, оповестява " Дарик ".

В писмото на медиците се показва: " Ние, лекарите на Квебек, имаме вяра в мощната обществена система и сме срещу скорошните покачвания на възнагражденията, контрактувани от нашите медицински федерации. Това нарастване е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и служители имат доста сложни работни условия, а пациентите ни имат стеснен достъп до медицински услуги след фрапантните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, наподобява, са ваксинирани против съкращенията”.

Сред присъединилите се в митинга има най-вече общопрактикуващи лекари, само че също и близо по 200 експерти, стажанти и даже студенти по медицина.

По данни на Канадския институт за здравна информация, оповестени през септември 2017 година, междинната заплата на един доктор в Квебек е 261 000 щатски $ годишно, които се заплащат за неговата болнична работа от Министерството на здравеопазването в Канада. Средно фамилният доктор там получава 212 000 щ. д. годишно, а хирургът - 354 000 $, като сумите не включват заплащането за ексклузивен труд.

Същевременно здравното обучение в страната се подкрепя от бюджетите на регионалните управи и коства на студентите сред 2500 $ и 20 000 $ на година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР