Над 7,5 млрд. евро е стойността на стокообмена между България

...
Над 7,5 млрд. евро е стойността на стокообмена между България
Коментари Харесай

Най-големият търговски партньор на България е Германия

Над 7,5 милиарда евро е цената на стокообмена сред България и Германия за 2017 година Това съобщи доктор Митко Василев - шеф на германо-българската индустриално-търговска камара, пред Bloomberg TV Bulgaria.

" Германия е най-големият търговски сътрудник за България и най-големият пазар за български артикули за експорт. Българският експорт за Германия се развива доста по-добре, в сравнение с вносът. Фигурират над 560 компании членове от български, немски, интернационалните компании. Най-голямата по бройка двустранна камара е точно тази ", добави той.

Германските предприемачи и вложители питат кои са преимуществата и минусите за развиване на бизнес в България, споделя доктор Митко Василев.

„ България към момента не се употребява с толкоз добър имидж. Всяка година от 2005 година насам се организира анкета за бизнес климата в 16 страни от Централна и Източна Европа. Правим съпоставяне с тях. По отношение на цената на работния труд и данъчната система сме с преимущество. Недостигът на квалифицирана работна ръка, правосъдната система, инфраструктурата, неефективната държавна администрация са проблем. Кръстовище сред Изтока и Запада сме. Плоският налог се смята за преимущество, както и данъчната система ", сподели още той.

Василев дефинира, че във връзка с търговията " нещата наподобяват прелестно ".

" Имаме растеж от още 8 % за първото полугодие и в случай че спазим тази наклонност, ще надвишим 8 милиарда евро. Не по този начин стоят нещата при вложенията. Немските вложения възлизат на 130 милиона евро. Трябва ни повече работа. В региона на поддоставчиците на автомобилни елементи се притеглят компании от Германия, те създават съставни елементи за коли. "

Предстои и присъединяване на няколко български компании на конференция, провеждана в Германия, уточни още гостът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР