Над 6500 са вече иззетите артефакти от офиса на бизнесмена

Над 6500 са вече иззетите артефакти от офиса на бизнесмена ...

Иззетите артефакти от офиса на Васил Божков на „Московска“ станаха 6566


Над 6500 са вече иззетите артефакти от офиса на бизнесмена Васил Божков на столичната улица "Московска" №43, съобщиха от прокуратурата.

В хода на извършените през август претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември са иззети още 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност.

Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от Божков по реда на Закона за културното наследство общо 212.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

От държавното обвинение разпространиха видео и снимки от проведените действия по разследването в помещения в сградата на ул. "Московска" № 43 в столицата, които се провеждат под надзора на Специализираната прокуратура.

Източник: dir.bg