Над 63 000 души излежават присъди в германските затвори. Около

...
Над 63 000 души излежават присъди в германските затвори. Около
Коментари Харесай

В Германия възрастните затворници се радват на специално отношение

Над 63 000 души излежават присъди в немските затвори. Около 2500 от тях са на възраст над 60 години. Тези пандизчии се радват на особено отношение. Ефим Шуман споделя в публикация за " Дойче веле " в какви условия живеят.

Затворите в Германия са общо 179, а формалното им наименование гласи " места за изтърпяване на наказване ". По публични данни през ноември 2018 година (оттогава е последната статистика) в тях са обитавали общо 63 643 души, измежду които 4397 дами. А към 4% от пандизчиите са на възраст над 60 години.

Възрастните пандизчии се радват на особено отношение

В доста от немските затвори има специфични отделения за по-възрастните арестанти, а най-вече такива места са основани в Билефелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия. 64-годишният Зигфрид Л. не за първи път е зад решетките - прокиснал е общо 12 години, последно за подправяне на документи. Разполага с обособена килия. Или по-точно - стая. И е самичък в нея по лично предпочитание. Иначе в пандиза има и пространства за по двама души. Съгласно разпоредбите в отделението за възрастни пандизчии отварят вратите на килиите още в 6 сутринта и ги затварят чак в 21 часа, след вечерната инспекция. А това значи, че наказаните по през целия ден могат да се разхождат по коридорите, да контактуват със съседите си, да излизат на двора, да четат в библиотеката или да се отбиват в така наречен обществена стая, където могат да играят карти или шах, да гледат телевизия или просто да си поприказват.

Отделението си има и личен доктор, който не може да се оплаче от липса на работа - хората на възраст, изключително в случай че не са водили най-здравословен метод на живот, боледуват по-често. Зигфрид Л. да вземем за пример е прекарал три инфаркта. Тоалетните и баните също са приспособени към потребностите на възрастните пандизчии, а креватите са по-високи от общоприетите, с цел да е по-удобно да се сяда на тях.

И въпреки всичко това е затвор, а не дом за възрастни хора. На прозорците има решетки, а до навършване на 65-годишна възраст пандизчиите са длъжни да работят в дърводелската работилница или в оранжерията. " Тези, които са тук, са направили закононарушение, заради което законът ги е санкционирал с отнемане от независимост ", акцентира шефът на пандиза Керстин Хьолткемайер-Швик. По нейните думи множеството са наказани за шикалкавене, някои са прекарали по 30-40 години зад решетките. Но за разлика от пандизите, в които лежат най-вече млади пандизчии, тук е относително умерено - съвсем няма сбивания, а етническите и обществените разлики не се усещат толкоз отчетливо.

Психологът Даниела Брьокл, която работи с по-възрастните пандизчии, изяснява, че най-големите им паники са свързани с излизането им на независимост. Ресоциализацията на тези хора е комплицирано начинание.

Достойни старини зад решетките

Това е главната задача на единствения в Германия затвор, предопределен особено за възрастни хора - в град Зинген, провинция Баден-Вюртемберг. Затворниците, които излежават присъди там, са общо 50. Най-младият е на 62 години, а най-възрастният - на 86. Не ги охраняват толкоз строго, колкото младите - тъй като надали ще тръгнат да провеждат зрелищни бягства.

В Зинген възрастните пандизчии също могат да се движат свободно на територията на пандиза. А тези, които излежават къси присъди, единствено нощуват зад решетките - денем могат да излизат на открито. Освен това в този затвор е позволено да ползваш персонален компютър. Има и чудесно оборудван медицински пункт.

Всичко това, несъмнено, не е на ниска цена. Издръжката на един " елементарен " пандизчия коства 100 евро дневно, а при рисковите нарушители сумата скача до 450 евро, като в нея влизат и разноските за защита, за издръжка и за терапия. Почти толкоз излиза и издръжката на възрастните пандизчии, без значение от тежестта на закононарушението им. В Германия считат, че това е обикновено - тъй като на възрастните хора би трябвало да бъдат обезпечени почтени старини. Дори и в пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР