Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната

...
Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната
Коментари Харесай

С над 6,2 млн. лв. ще се финансира борбата срещу домашното насилие до края на 2026 г.

Над 6,2 млн. лева ще костват ограниченията, включени в Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за интервала 2024 – 2026 година Документът е създаден въз основа на постъпили оферти от заинтригуваните страни и беше признат от Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение (НСПЗДН) през днешния ден. Заседанието на Съвета беше управлявано от заместител министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова. 
 
Почти цялата нужна сума по програмата се обезпечава от държавния бюджет. Тази година в него за задачата са планувани 450 000 лева
Най-много средства в тригодишната Национална стратегия се плануват за предварителна защита на експанзията в дома. Планирани са национални осведомителни акции, конференции, семинари и разяснителни срещи. Ще се провеждат голям брой образования на всички професионални групи, които имат допир с казуса.
 
Очаква се в края на интервала стотици учители, обществени служащи, медицински експерти, общински чиновници и чиновници на Министерство на вътрешните работи да могат да предотвратяват домашно принуждение, по-бързо да разпознават освен случаите на към този момент упражнена експанзия, само че и риска от такава, както и да реагират съответно с ограничения за протекция на евентуалните и действителни жертви. Набляга се изключително върху работата с деца, възпитаници и студенти.
 
Друг акцент в програмата е подготовката на юристи, съдии, прокурори и следователи за работа по каузи, свързани с домашно принуждение. Предстои основаването на Национална телефонна линия с обединен телефонен номер за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск. Отделно от това на Националния телефон за правна помощ 0700 18 250 юристи от Националното бюро за правна помощ (НБПП) ще дават юридически съвещания по проблеми, свързани с домашно принуждение. Такава поддръжка оферират също Адвокатските препоръки в страната. Планира се разширение на мрежата от Регионални центрове за консултиране.
 
Предвидени са средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение " Помогни ми ". Ще бъде отпусната безплатна финансова помощ за обществено, психическо и правно консултиране, за процесуално посланичество и за профилирани стратегии за възобновяване и отбрана на жертви или очевидци на експанзия в дома, настанени в предпазени жилища. Общините ще продължат да поддържат съществуващите 31 спешни центъра в страната, в които могат да бъдат настанени общо 348 дами и деца, потърпевши от домашно принуждение или трафик.
 
Държавата ще финансира специфични стратегии за обществена и психическа работа с причинителите на домашно принуждение за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева. Предстои утвърдената от НСПЗДН Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение 2024 – 2026 година да бъде призната с решение на Министерския съвет.
 
 
НСПЗДН към Министерския съвет е основан според Закона за отбрана от домашното принуждение. Той е профилиран непрекъснато настоящ групов и съвещателен орган за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение посредством съгласуваност, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и отбрана от домашното принуждение. Председател на Националния съвет е заместител министър-председател, избран от Министерския съвет. Заместник-председател е министърът на правораздаването. В състава на Националния съвет се включват министрите на вътрешните работи, на труда и обществената политика, на опазването на здравето, на образованието и науката и на младежта и спорта, а също по този начин представител на Върховния касационен съд, ръководителят на Държавната организация за протекция на детето, изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне, изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България. В НСПЗДН членуват също представители на неправителствени организации, които работят за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, определени с транспарантна процедура.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР