Над 5 пъти повече електрическа енергия се търгува на пазар

...
Над 5 пъти повече електрическа енергия се търгува на пазар
Коментари Харесай

Борсата за ток продава пет пъти повече енергия от старта си преди 5 г.

Над 5 пъти повече електрическа сила се търгува на пазар " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) сега по отношение на старта на свободната продажба на ток преди пет години. Това заяви операторът на платформата във вторник, когато с онлайн гала бе маркиран рождения ден на борсата за ток.

Борсата отличи четирима търговски участника за приноса им към развиването на свободния пазар. Това са АЕЦ " Козлодуй " като производител на електрическа енергия. " Енерго-Про Енергийни услуги " получи приз като търговец, " Стомана Индъстри " – като консуматор, а за иноватор бе оповестена " Ей И Ес Гео Енерджи ".

" Добрите резултати се дължат както на напъните на всички търговски участници и
институции, свързани с процеса на либерализация и обединяване на
електроенергийните пазари в Европейския съюз. Стратегически за нас са пазарните
обединявания с Гърция и Румъния, които са планувани надлежно за април и август.
Заедно с ЕСО работим те да се осъществят сполучливо ", сподели шефът на борсата Константин Константинов.

За петте години работа внезапно се е нараснал делът на търгуваната сила за идващия ден по отношение на общата консумация в България. От 17 на над 80 са нарастнали записаните участници на пазара " Ден напред ", а ценовите равнища на сегмента са съизмерими с тези в района и са най-представителната информация за положението на електроенергийния ни пазар.

" Ден напред " се утвърди като най-предпочитан от комерсиалните участници сегмент и съвсем всеки месец отбелязва рекордни търгувани количества сила, допълват от БНЕБ, която стана дъщерна на Българската фондова борса, откакто по искане на Европейска комисия Министерството на енергетиката се раздели с сдружението, с цел да няма злоупотреби с ситуацията на Българския енергиен холдинг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР