Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция

...
Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция
Коментари Харесай

Над 4800 станаха загиналите от земетресения в Турция и Сирия

Над 4800 души са починали при опустошителните трусове в Турция и Сирия, заяви Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди.
Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че се ревизира информация за един потърпевш с българско поданство. 

Продължават вторичните земетресения, множеството от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.
Директорът на Службата за изключителни обстановки на Турция Юнус Сезер заяви, че броят на загиналите в страната е повишен на над 3380. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди здания са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса.  
Турският президент Реджеп Ердоган разгласи едноседмичен народен печал. Той дефинира бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.  

" Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и потърпевшите, защото работата на спасителите продължава в руините на доста здания в зоната на трусовете. Но вярата ни е, че ще се възстановим от това злополучие с допустимо минимум човешки жертви ", съобщи Ердоган. 
В прилежаща Сирия минимум 220 здания са се срутили при опустошителните трусове през вчерашния ден, още толкоз са необитаеми, заяви представител на Организация на обединените нации. Недостъпни са хранилища с филантропична помощ за близо 4 милиона сирийци в региона на земетресението, следен от опозицията.  
Днес продължава издирването на оживели под сринатите здания. 
Екипи от 17 европейски страни са били изпратени в Турция, с цел да вземат участие в избавителните и издирвателни действия, заяви еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.
Китай ще даде първи транш от близо 6 милиона $ незабавна помощ на Турция след земетресението, предава Ройтерс.
Китайският Червен кръст отпуска по 200 хиляди $ на Турция и на Сирия.
Източник: БНР
Следвайте " Гласове " в
 
07 Фев 20236707 Фев 202381907 Фев 202371907 Фев 202381107 Фев 202320807 Фев 2023190КоментариРетранслатора07 Фев 2023 8:00ч.
Прави усещане, че до рухналите здания има и доста оживели, които на пръв взор са годни за живеене. Това е показателно за качеството на градежите. Не желая и да си помислям какво ще стане тук в България, в случай че сходна серия от земетресения ни удари!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати colibri07 Фев 2023 8:33ч.
БЧК прави дарителска акция единствено за Турция, а за сирийците нито дума. Оказва се, че следват политиците- вършат акция единствено за " верните " потърпевши. Питам- къде им е хуманноста на БЧК- за какво разделят потърпевшите от това естествено злополучие?! Явно БЧК са станали и евроатлантици, т. е. съблюдават разпоредбите да се оказва помощ единствено на избрани държави-съюзници от Европейски Съюз и НАТО.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати минаващ07 Фев 2023 9:25ч.
От показаното в Мрежата излиза, че нещастието в действителност е апокалиптична!!! Господа и дами, не се успокоявайте от краткотрайния брой починали! В сходен регион в Армения преди няколко десетилетия имаше 20 000 починали! От това което се вижда тук прекомерно оптимистичната оценка ще бъзе най-малко 30 000,а могат да доближат и 300 000 след почистване на руините! Занимавал съм се със сеизмичен риск преди 15 години и съм наясно!!! Първият трус е бил през нощта когато хората са спали в къщите си. Само в един град като Газиантеп, който има милион и половина население, евентуалните жертви би трябвало да са към 100 000 в срутените многоетажни блокове... Трябва да се оказва помощ на оживелите - там в този момент е зима, а половината са бягали от леглото единствено с дрехата на гърба си! Това значи единствено в Газиантеп минимум 100 000 бездомници търсещи дреха и топло... А за целия регион сумата несъмнено ще е на порядък по-голяма. Отделно " п...ското " държание на нашите управляващи,които се ослушват и за жертвите в Сирия, " щото не била поискала помощ "!!! От Руската база в Сирия са изпратили два батальона жива мощ да разчистват руините, само че нищо не се чува за американските солджъри от Инджирлик - най-вероятно бързат да ги изтеглят с хеликоптери от там, че да не се напъват... Такива сме ние, ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ!...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати топ 1007 Фев 2023 10:02ч.
Американските мародери на сирийския петрол няма ли барем от кумова срама да деокупират находищата, връщайки ги на законното държавно управление на страната, или ще продължат да лочат непознати първични материали, до момента в който сирийският народ пъшка и умира под руините, провокирани от безграничната им лакомия и безочливост?!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023381411 Яну 2023238405 Фев 202368126 Яну 2023617
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР