Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция

...
Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция
Коментари Харесай

Над 4800 станаха загиналите от земетресения в Турция и Сирия

Над 4800 души са починали при опустошителните трусове в Турция и Сирия, заяви Франс прес, представена от БНР. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди.
Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че се ревизира информация за един потърпевш с българско поданство. 
Продължават вторичните земетресения, множеството от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.
Директорът на Службата за изключителни обстановки на Турция Юнус Сезер заяви, че броят на загиналите в страната е повишен на над 3380. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди здания са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса.  
Турският президент Реджеп Ердоган разгласи едноседмичен народен печал. Той дефинира бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.  
" Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и потърпевшите, защото работата на спасителите продължава в руините на доста здания в зоната на трусовете. Но вярата ни е, че ще се възстановим от това злополучие с допустимо минимум човешки жертви ", съобщи Ердоган. 
В прилежаща Сирия минимум 220 здания са се срутили при опустошителните трусове през вчерашния ден, още толкоз са необитаеми, заяви представител на Организация на обединените нации. Недостъпни са хранилища с филантропична помощ за близо 4 милиона сирийци в региона на земетресението, следен от опозицията.  
Днес продължава издирването на оживели под сринатите здания. 
Екипи от 17 европейски страни са били изпратени в Турция, с цел да вземат участие в избавителните и издирвателни действия, заяви еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.
Китай ще даде първи транш от близо 6 милиона $ незабавна помощ на Турция след земетресението, предава Ройтерс.
Китайският Червен кръст отпуска по 200 хиляди $ на Турция и на Сирия
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР