Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното

...
Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното
Коментари Харесай

МРРБ дава 419 млн. лв. на общински ВиК и пътни обекти

Над 419 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за общински ВиК и пътни обекти, написа.

Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с отчет до Министерския съвет, който би трябвало да бъде прегледан на съвещанието тази седмица. Предложението е в осъществяване на съдружното съглашение на държавното управление и на поетия ангажимент от министър Караджов към Националното съдружие на общините в Република България.

Финансирането е разграничено по равно сред ВиК и пътните обекти. Интересът на общините сподели голяма нужда от вложения в двата бранша. Местните администрации подадоха 1007 плана за ВиК обекти на стойност близо 1 милиарда и 800 млн. лева Общинските пътища, за които се желае финансиране, са 421 за над 1 милиарда и 330 млн. лева

Обектите са класирани въз основата на критерии, измежду които са годно позволение за градеж, подписан контракт с реализатор, значимостта на инвестицията.

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в обитаеми места, които от години имат проблеми с водоснабдяването поради остарели тръби, чести повреди и загуби на вода. В листата са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се замяна на 9 км довеждащия тръбопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е почнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и други Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините поради неналичието на финансиране. 

Постъпилите планове в Министерство на регионалното развитие демонстрират извънредно неприятното положение на общинската водна инфраструктура, за която локалните управляващи не могат да обезпечат нужните вложения. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им уреди – пречиствателни и помпени станции, резервоари и други – стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от 100 години и са нужни големи вложения за тяхната поддръжка и замяна.

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Около 870 общински пътя са в извънредно неприятно положение. По данни от общинските администрации огромна част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените претенции за финансиране общините пишат, че на доста места по тези трасета липсва напълно асфалтова настилка, има голям брой дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лева Половината от тях за малко над 90 млн. лева имат годно позволение за градеж и подписан контракт с реализатор. Другата половина от плановете имат единствено позволение за градеж.

Това са трасета, които постоянно обезпечават единствена връзка на обитаеми места до общинския център, т.е. единствен достъп до обществената инфраструктура и услуги. Такъв е пътят сред Белослав и Аврен. Трасето е в извънредно неприятно положение, а е съществена връзка сред двете общини. В тежко положение, неремонтирани от десетки години, са общинските пътища в областите Видин и Монтана. Такъв е пътят на територията на община Брегово (област Видин). По-голямата част от предлаганите обекти за финансиране чакат ремонт от 2016 година и 2017 година Например в общините Септември, Свищов, Мирково, Камено, Гоце Делчев и други.

Десетки години не са ремонтирани общинските пътища в област Смолян. В община Неделино е препоръчан за финансиране път, който обезпечава единствен достъп до няколко обитаеми места и неприятното му положение затруднява естественото действие на общественото обслужване на хората, както и обезпечаването на пожарната сигурност. Първото позволение за градеж за главния ремонт на трасето е от 2016 година, презаверено през 2019 година

Доклада на министъра и листата с препоръчаните за финансиране обекти можете да видите в секция „ Документи “ на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР