Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното

...
Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното
Коментари Харесай

МРРБ ще финансира общински ВиК и пътни обекти с 419 млн. лв.

Над 419 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за общински ВиК и пътни обекти.

Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с отчет до Министерския съвет, който би трябвало да бъде прегледан на съвещанието тази седмица. Предложението е в осъществяване на съдружното съглашение на държавното управление и на поетия ангажимент от министър Караджов към Националното съдружие на общините в Република България.

Финансирането е разграничено по равно сред ВиК и пътните обекти. Интересът на общините сподели голяма нужда от вложения в двата бранша. Местните администрации подадоха 1007 плана за ВиК обекти на стойност близо 1 милиарда и 800 млн. лева Общинските пътища, за които се желае финансиране, са 421 за над 1 милиарда и 330 млн. лева

Обектите са класирани въз основата на критерии, измежду които са годно позволение за градеж, подписан контракт с реализатор, значимостта на инвестицията.

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в обитаеми места, които от години имат проблеми с водоснабдяването поради остарели тръби, чести повреди и загуби на вода. В листата са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се замяна на 9 км довеждащия тръбопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е почнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и други Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините поради неналичието на финансиране.

Постъпилите планове в Министерство на регионалното развитие демонстрират извънредно неприятното положение на общинската водна инфраструктура, за която локалните управляващи не могат да обезпечат нужните вложения. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им уреди – пречиствателни и помпени станции, резервоари и други – стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от 100 години и са нужни големи вложения за тяхната поддръжка и замяна.

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Около 870 общински пътя са в извънредно неприятно положение. По данни от общинските администрации огромна част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените претенции за финансиране общините пишат, че на доста места по тези трасета липсва напълно асфалтова настилка, има голям брой дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лева Половината от тях за малко над 90 млн. лева имат годно позволение за градеж и подписан контракт с реализатор. Другата половина от плановете имат единствено позволение за градеж.

Това са трасета, които постоянно обезпечават единствена връзка на обитаеми места до общинския център, т.е. единствен достъп до обществената инфраструктура и услуги. Такъв е пътят сред Белослав и Аврен. Трасето е в извънредно неприятно положение, а е съществена връзка сред двете общини. В тежко положение, неремонтирани от десетки години, са общинските пътища в областите Видин и Монтана. Такъв е пътят на територията на община Брегово (област Видин). По-голямата част от предлаганите обекти за финансиране чакат ремонт от 2016 година и 2017 година Например в общините Септември, Свищов, Мирково, Камено, Гоце Делчев и други.

Десетки години не са ремонтирани общинските пътища в област Смолян. В община Неделино е препоръчан за финансиране път, който обезпечава единствен достъп до няколко обитаеми места и неприятното му положение затруднява естественото действие на общественото обслужване на хората, както и обезпечаването на пожарната сигурност. Първото позволение за градеж за главния ремонт на трасето е от 2016 година, презаверено през 2019 година

Доклада на министъра и листата с препоръчаните за финансиране обекти можете да видите в секция „ Документи “ на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР