Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на

...
Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на
Коментари Харесай

Военни и техника на НАТО ще преминат през България за участие в Steadfast Defender - 21

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с доста висока степен на подготвеност от през днешния ден, 10 май, ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна, с цел да се включат в ученията на Алианса „ Steadfast Defender - 21 “ и „ Noble Jump - 21”. Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от работа „ Военна полиция “, оповестява министерството на защитата.

По националната пътна инфраструктура ще преминат персонален състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут: Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “ – Учебен полигон „ Ново село “ - Омуртаг - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Русе - Дунав мост “. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „ Ново село “ и на идващия ден, 11 май, ще продължат напредването си към Румъния през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Русе-Дунав мост “.

Маршрутът на напредване на албанските военни колони с персонален състав и военна и спомагателна техника е: Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ – военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост 2”. Албанските военнослужещи ще пренощуват в региона на военно формирование 28610 и на идващия ден, 11 май, ще продължат напредването си за Румъния през Видин - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост 2”.



Учението на НАТО „ Steadfast Defender - 21 “ стартира през този месец. Целта е да ревизира готовността и военната подвижност на НАТО посредством развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския район и край крайбрежията на Португалия. В него вземат участие Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Англия, Съединени американски щати и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.

„ Steadfast Defender - 21 “ ще бъде първата огромна инспекция на приспособената командна конструкция на НАТО с присъединяване на две нови командвания - Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, Съединени американски щати.

Първата фаза на „ Steadfast Defender - 21 “ ще се концентрира върху бързото подсилване на европейските съдружници в НАТО от войски на страни в Северна Америка. Тази фаза се управлява от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско обучение с към 5000 военнослужещи и 18 кораба, в това число английската CARRIER STRIKE GROUP, ръководена от самолетоносача „ Кралица Елизабет “ (HMS Queen Elizabeth). Учението ще включва и командно-щабно, симулационно обучение (CPX / table top exercise), което ще се организира в Улм, Германия. Целта е да се образова персоналният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC – Joint Support and Enabling Command) да координира бързото напредване и развръщане на съюзническите сили и съоръжение през границите на европейските страни. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.

В края на май 2021 година в границите на „ Steadfast Defender - 21 “ е планувано годишното обучение на НАТО „ Noble Jump – 21 “. Чрез него Съвместните сили на НАТО с доста висока степен на подготвеност (VJTF) ще извършват задания по развръщане и напредване от Турция към Румъния. В „ Noble Jump - 21 “ ще вземат участие над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския район ще се проведат и други свързани учения в границите на „ Defender Europe - 21” и „ Saber Guardian - 21”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР