Над 40 миньори са в неизвестност след пожар във въглищна

...
Над 40 миньори са в неизвестност след пожар във въглищна
Коментари Харесай

Десетки затрупани в мина в Сибир

Над 40 миньори са в неопределеност след пожар във въглищна мина " Листвяжна " в Кемеровска област в Сибир, заяви РИА Новости.

Произшествието е записано към 8,30 локално време. В мината е имало 285 души, като близо 240 от тях към този момент са евакуирани. Евакуацията и издирването на останалите не престават. На място е образуван действен щаб, работят 19 избавителни екипа, а лекари са били докарани с хеликоптер. На място са и 30 единици избавителна техника.

Към момента се оповестява за 11 починали и най-малко 60 потърпевши миньори, като всички са вдишали отровен дим по време на пожара. Общо 38 души са приети в болница, двама от тях в тежко положение.

Според ТАСС случаят е породен от възпламеняване на въглищен прахуляк. Димът се е популяризирал посредством вентилационната система в цялата мина. Срутвания обаче не е имало.

Един от избавените описа през Газета.ру, че единствено няколко минути са го разделили от гибелта. " Когато излязох на открито, бях целият черен, като въглен. После започнаха да изнасят хората, с които работех. Навсякъде крясъци, просто беше ужасно ", съобщи той.

Бяха претърсени над 20 километра подземни тунели, сподели съветското министерство на изключителните обстановки. По обяд избавителната интервенция бе краткотрайно прекъсната поради заплаха от гърмеж в резултат на висока централизация на метан, заяви Сергей Цивилев, губернатор на Кемеровска област.

Компанията-собственик на мината даде обещание да окаже помощ на фамилиите на починалите.

Главната прокуратура разгласи, че слага случая под необикновен контрол и стартира следствие. Главният прокурор на Русия Игор Краснов разпореди да бъдат тествани изискванията за труд и сигурност и във всички останали мини от Кузбас.

Руският президент Владимир Путин също изрази съболезнования на фамилиите на починалите.

През октомври 2004 година при детонация на метан в " Листвяжна " починаха 13 индивида. Според съветски медии гърмеж в мината е имало и през 1981 година, който е предизвикал гибелта на петима души.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР