Над 40 миньори са в неизвестност след пожар във въглищна ...

Над 40 миньори са в неизвестност след пожар във въглищна

Десетки затрупани в мина в Сибир

Над 40 миньори са в неопределеност след пожар във въглищна мина " Листвяжна " в Кемеровска област в Сибир, заяви РИА Новости.

Произшествието е записано към 8,30 локално време. В мината е имало 285 души, като близо 240 от тях към този момент са евакуирани. Евакуацията и издирването на останалите не престават. На място е образуван действен щаб, работят 19 избавителни екипа, а лекари са били докарани с хеликоптер. На място са и 30 единици избавителна техника.

Към момента се оповестява за 11 починали и най-малко 60 потърпевши миньори, като всички са вдишали отровен дим по време на пожара. Общо 38 души са хоспитализирани, двама от тях в тежко положение.

Според ТАСС случаят е породен от възпламеняване на въглищен прахуляк. Димът се е популяризирал посредством вентилационната система в цялата мина. Срутвания макар че не е имало.

Един от избавените описа през Газета.ру, че единствено няколко минути са го разделили от гибелта. " Когато излязох на открито, бях целият черен, като въглен. После започнаха да изнасят хората, с които работех. Навсякъде крясъци, елементарно беше ужасно ", съобщи той.

Бяха претърсени над 20 километра подземни тунели, сподели съветското министерство на изключителните положения. По обяд избавителната интервенция бе краткотрайно прекъсната поради заплаха от гърмеж в резултат на висока централизация на метан, заяви Сергей Цивилев, губернатор на Кемеровска област.

Компанията-притежател на мината даде обещание да окаже помощ на фамилиите на починалите.

Главната прокуратура обяви, че слага случая под необикновен контрол и стартира следствие. Главният прокурор на Русия Игор Краснов разпореди да бъдат тествани изискванията за труд и сигурност и във всички останали мини от Кузбас.

Руският държавен глава Владимир Путин също изрази съболезнования на фамилиите на починалите.

През октомври 2004 година при детонация на метан в " Листвяжна " починаха 13 индивида. Според съветски медии гърмеж в мината е имало и през 1981 година, който е предизвикал гибелта на петима души.

Източник: duma.bg