Над 370 са участниците в Седмия фолклорен фестивал Гергьовски люлки

...
Над 370 са участниците в Седмия фолклорен фестивал Гергьовски люлки
Коментари Харесай

Фолклорният фестивал ”Гергьовски люлки” събира над 370 участници в град Левски

Над 370 са участниците в Седмия фолклорен фестивал ”Гергьовски люлки ” в град Левски на 1 май, заяви за Българска телеграфна агенция Любка Христова от общината. 

От общо 48 поръчки за присъединяване от читалища, детски градини, учебни заведения и самостоятелни реализатори са от град и община Левски, от Червен бряг, Свищов, Пордим, Сухиндол, Летница, Обединение, София и селата Бутово, Дойренци, Коиловци, Одърне, Борима, Донино - Габровско. Най-много са младежите и децата участници. Обработен и изворен фолклор ще показват участници от 5 до 80-годишна възраст. Броят на младежите във фестивала ”Гергьовски люлки ” през годините се усилва, а това е и задачата на форума. Съхраняването и популяризирането на фолклорното ни завещание подтиква културните и образовате­лни институции при работа с разнообразни възрастови групи и по този метод предава на поколенията фолклорното ни благосъстоянието. 

Кметът на Община Левски Любка Александрова ще открие в 10:00 часа публично феста, който е измежду най-големите по рода си в област Плевен. Песни, хора и ръченици, осъществяване на гъдулка от 6-годишната Стефани Митева от София, на гайда от Гергана Гъбова и Кристиян Спасов от Пордим, на тамбура от Ива Иванова от Свищов, на флигорна от Богомил Евтимов от Стежерово - участник  в състезанието на Националната система " Живи човешки съкровища – България " за 2021 година, ще обагрят празничния ден, сподели Любка Христова. 

Професионално жури с ръководител проф. доктор Тодор Киров, дълготраен началник катедра " Музикален фолклор и хореография “ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив ще отличи и тази година най–добрите участници в конкурсната стратегия. Членове на журито са преподавателите от НУИ " Панайот Пипков “ в Плевен - Елка Недялкова и Валентин Недялков, Илиян Илиев – учител по хореография и  журналистката Ина Михайлова. 

Специални награди ще бъдат присъдени от кмета на Община Левски, от журито и от спонсорите. Предвидени са и поощрителни награди: за най-артистично осъществяване, за минимален участник, за най-възрастен участник и " Откритие на фестивала ". Грамота за присъединяване получават всички, а за отличените в конкурсната стратегия - дипломи и медали.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР