Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни

...
Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни
Коментари Харесай

Над 350 американски вестника се обединиха срещу медийните атаки на Тръмп

Над 350 американски вестника се ангажираха да разгласяват през днешния ден публицистични публикации в отбрана на свободата на печата и в отговор на офанзивите на президента Доналд Тръмп против медиите. Към тях се причислява и английският в. " Гардиън ".

" Свободата на печата не е измислена в Съединени американски щати, само че са малко страните, в които смисъла на самостоятелния щемпел е бил толкоз тясно привързан с историята им. Славната американска традиция на почитание към истината и казване на истината през днешния ден е застрашена. Доналд Тръмп не е първият американски президент, който нападна печата или счита, че отношението на медиите към него е незаслужено, само че той е първият, който наподобява има пресметната и поредна политика за саботиране, делегитимиране и даже застрашаване на работа на печата ", отбелязва в коментар във връзка акцията публицистичният екип на " Гардиън ".

Към самодейността, подета от в. " Бостън глоуб " се причислиха в. " Ню Йорк таймс " и редица по-малки вестници, в това число от щати, в които Тръмп завоюва на изборите през 2016 г, предава Българска телеграфна агенция.

В електронната версия на вестника редколегията на " Бостън глоуб " упрекна Тръмп, че поддържа непрекъсната акция против свободата на печата. Величието на Америка зависи от функционалността на свободния щемпел да споделя истината на мощните. Да се поставя на печата етикет " зложелател на народа " е колкото неамериканско, толкоз и рисково за гражданския пакт, който споделяме повече от две епохи, акцентира вестникът.

Вестник " Канзас сити остарял " в щата Мисури, където Тръмп завоюва през 2016 година, съпоставя изявленията на Тръмп за медиите с насилственото заглушаване от Сталин на критиците му. Навсякъде в страната всяко нещо, за което даден върховен чиновник не желае да приказва или за което читателят не желае да чуе, през днешния ден се дефинира като лъжлива вест, означи вестникът.

Антимедийните настроения на някои манифестации на Тръмп са плашещи. Използването на тролове в обществените медии, издевателствата и заканите към публицисти (особено половите закани към журналистки) доближиха небивали нива. Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида предизвести тази седмица, че нападките на президента Тръмп против медиите " се приближават доста до подстрекателство към принуждение ", акцентира " Гардиън ". Вестникът напомня, че през юни петима публицисти от в. " Капитал газет " в Мериленд бяха убити от неудовлетворен локален гражданин и предизвестява, че те може да не са последните.

Работата на печата не е да избавя Съединени американски щати от Тръмп. Работата на печата е да оповестява, да изследва в дълбочина и проучва допустимо най-критично и без боязън. Печатът надалеч не е непогрешим. Той може да е алчен. Нещо по-лошо, в Америка на Тръмп някои медии са изразители на пристрастни позиции, демонстриращи безогледно неуважение на истината - тях президентът мощно утвърждава. Свободният щемпел обаче е задължен да изважда нескрито заплашването и подстрекателството и би трябвало да прави всичко допустимо да запази уважаването на обстоятелствата и уравновесената преценка, в резюме - да си прави работата, добавя " Гардиън ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР